1.000ste gratis energieadvies van de pilot 'Energiebox'

De energieadviseurs van de pilot ‘de Energiebox’ gaven afgelopen week hun 1.000ste gratis energieadvies. De gemeente Eindhoven en de Eindhovense woning­corporaties, 'thuis, Trudo, Woonbedrijf en Wooninc., zijn enthousiast over de resultaten en besloten om de pilot met minimaal een jaar te verlengen.

Over de Energiebox

De Energiebox is een initiatief waarbij werkzoekende 50plussers worden opgeleid tot deskundig energieadviseur. Inwoners uit de gemeente Eindhoven krijgen van hen een gratis energieadvies en de Energiebox: een doos vol energie­besparende producten. Het idee is dat inwoners met kleine aanpassingen relatief veel besparen, en zich beter bewust worden van hun eigen invloed op hun energieverbruik. Deelnemers beoordelen het advies gemiddeld met een 8,1.

Gepersonaliseerd advies

Tijdens het advies lopen de adviseur en de bewoner samen (digitaal) door de woning om te kijken hoe men energie kan besparen. Hierna volgt een uitgebreid persoonlijk adviesrapport, met een schatting van de besparing per tip.

Gemiddelde besparing van € 128 per jaar op de energierekening

Het project richt zich met name op mensen met een smalle beurs. Met eenvoudige aanpassingen in huis én in hun gedrag besparen inwoners jaarlijks gemiddeld zo’n € 128,- per jaar. Daarmee levert de Energiebox ook een bijdrage aan armoedebestrijding.

 Van 4 naar 14 adviseurs

Het project startte begin dit jaar met 4 energieadviseurs. Inmiddels zijn er 14 adviseurs opgeleid. Eén van hen is al doorgestroomd naar een nieuwe baan. De adviseurs hebben nu allemaal een contract tot einde van het jaar, nu de pilot verlengd is.

Duurzaamheidspact

De Energiebox is een project van het Duurzaamheidspact. Gemeente Eindhoven, de vier Eindhovense corporaties en hun huurders­vertegenwoordiging sloten begin 2018 het Duurzaam­heidspact. Zij willen de verduurzaming in Eindhoven versnellen door slim samen te werken. Met elkaar, maar ook met kennisinstellingen en marktpartijen.