Anders omgaan met bladafval

’thuis gaat dit najaar bij een aantal complexen een proef doen. We gaan op een andere manier werken met bladafval. We voeren deze proef uit in een aantal complexen in verschillende gemeenten.

Woonstichting ’thuis is altijd op zoek naar manieren om te werken aan een gezonde natuur. Onze tuinen willen we zo natuurvriendelijk mogelijk onderhouden. Onze tuinmannen gebruiken zoveel mogelijk elektrisch gereedschap en onkruid bestrijden ze zoveel mogelijk op een natuurlijke manier. We gebruiken hiervoor geen chemicaliën.

Vanaf komende herfst gaan we minder vaak en minder grondig het blad opruimen
Blad op voet- en fietspaden wordt net als altijd verzameld en opgeruimd, zodat de ondergrond waar u over loopt niet glad wordt. Omdat gras niet goed kan overleven onder een laag van gevallen blad, ruimen we het bladafval op de grasvelden ook op zoals u gewend bent. Bladafval in plantvakken en onder hagen laten we echter liggen. Dit vormt een natuurlijke bescherming tegen vorst. En het grootste deel van het blad is na de winter vergaan.

Een laag blad in de tuin vormt een schuilplaats voor allerlei dieren en insecten. Dieren gebruiken bladafval ook als voeding. Vogels graven en snuffelen graag tussen het blad op zoek naar wormen en andere beestjes. Egels overwinteren graag op een rustige plaats onder een ruime laag blad. Egels eten daarvoor als dank graag alle naaktslakken in de tuin op. Muizen en ratten komen niet op bladafval af.

Met deze proef zetten we een volgende stap naar een natuurvriendelijkere omgeving van uw woning
Aan het begin van het nieuwe jaar kijken we samen met de huurders en de buurtbeheerders terug naar hoe het is gegaan. Is de proef succesvol, dan zullen we deze nieuwe werkwijze ook bij andere complexen gaan toepassen.