Brand… laat u niet verrassen

In minder dan vijf minuten kan een klein beginnend brandje uitgroeien tot een grote uitslaande brand. Vaak vluchten we in paniek weg en redden we wat er te redden valt. De gevolgen van brand kunnen ingrijpend zijn: van ernstig letsel tot het verliezen van bezittingen en tastbare herinneringen.

In de praktijk blijkt dat de meeste branden ontstaan door menselijke fouten. Jaarlijks zorgen woningbranden voor grote schade. Hierdoor stijgen ook de verzekeringspremies. ’thuis berekent deze kosten vervolgens door in de huur. Het is dus niet alleen belangrijk voor uw veiligheid, maar ook goed voor uw portemonnee, om woningbrand te voorkomen.

Wat kunt u doen om brand en ernstige brandschade te voorkomen?

 • Laat uw pannen niet op het vuur staan terwijl u aan het bellen bent, tv kijkt, of op uw computer bezig bent.
 • Frituur niet op het fornuis. Frituren op open vuur brengt grote risico’s met zich mee. Beter is het om een elektrische frituurpan te gebruiken of een airfryer.
 • Koppel geen verlengsnoeren aan elkaar. Leg geen verlengsnoeren op of vlakbij een kookplaat of gasfornuis. Vervang sterk verouderde apparatuur en laat snoeren niet onnodig in het stopcontact zitten.
 • Maak regelmatig uw open haard schoon en laat de schoorsteen op tijd vegen. Gooi niet van alles in de open haard of kachel, alleen droog en onbehandeld hout;
 • Maak regelmatig het ventilatiesysteem en de afzuigkap schoon.
 • Ben voorzichtig met licht ontvlambare schoonmaakmiddelen als wasbenzine en spiritus. Zet spuitbussen nooit in de zon of bij een waakvlam.
 • Laat de televisie of andere elektrische apparatuur niet in de stand-by stand staan;
 • Zet kaarsen niet dichtbij gordijnen of in de boekenkast.
 • Kinderen spelen graag met vuur. Leg uw kind de gevaren uit en laat geen lucifers of aanstekers in huis rondslingeren.
 • Voorkom dat vandalen brand kunnen stichten. Zet geen brandbare materialen in portieken, galerijen, openbare ruimtes of in de buurt van het gebouw.
 • Ziet u verdachte of brandgevaarlijke situaties? Meld dit dan bij uw buurtbeheerder of bel ons op (040) 24 99 999.

Als er dan toch brand uitbreekt…

Een beginnende brand is zo geblust                                                   

Deze is vaak eenvoudig met water te blussen. Maar bijvoorbeeld een vlam in de pan, die ontstaat door oververhitting, mag u nooit met water blussen. Zet het fornuis en de afzuigkap uit. Gebruik de deksel en schuif deze van u af over de pan. Laat deze zitten tot de vlam uit is.

Of gebruik een blusdeken van onbrandbaar materiaal

Een blusdeken is ook bruikbaar als iemands kleding in brand staat. Een blusdeken is verkrijgbaar bij grote doe-het-zelf zaken en het is verstandig om deze in huis te hebben.

Als blussen niet meer helpt, is het handig een vluchtplan te hebben!

Bedenk vooraf wat een goede vluchtroute zou zijn wanneer er brand uitbreekt. Zorg dat u weet waar de nooduitgangen zijn als u in een appartementencomplex woont.

Meer informatie over brandveilig wonen vindt u op de website van de brandweer: www.brandweer.nl.