Een camera ophangen in of rondom de woning, mag dat?

De buurtbeheerder aan het woord

Tijdens onze rondes door de wijken zien we steeds vaker camera’s aan woningen. Ook krijgen we regelmatig vragen over de bijbehorende regels voor het ophangen van een camera. We begrijpen dat het voor sommige bewoners fijner en veiliger voelt met een camera in de buurt. In dit stukje leest u meer over wat mag en waar u op moet letten.

Ja, u mag een camera ophangen aan uw woning maar daar zijn wel regels aan verbonden. De belangrijkste regel is dat u rekening houdt met de privacy van anderen. Zo mag de tuin van de buren niet in beeld zijn. En ook niet de openbare weg en stoep of parkeerplaatsen. De camera moet zo afgesteld zijn dat u alleen uw eigen bezittingen filmt. Alle informatie daarover vindt u op de volgende website www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/foto-en-film/cameras-bij-huis-en-bij-de-buren.

Overweegt u om een camera op te hangen en u moet daarvoor in de gevel of in het kozijn boren, dan heeft u daar toestemming voor nodig van ’thuis. Vraag dan een ZAV aan.

Door zorgvuldig om te gaan met het ophangen van een camera en rekening te houden met anderen, zorgt u ervoor dat u en uw buren prettig en veilig kunnen wonen.  

Uw buurtbeheerder