Geluiden uit woningen in Gildebuurt leven verder op een unieke manier

Hoe dan? De Vlaamse kunstenares Geerke Sticker heeft contact opgenomen met ’thuis. Zij werkt aan een expositie in De Fabriek (Home | De Fabriek Eindhoven) in Eindhoven vanaf 11 november. In deze expositie laat ze geluiden uit sloopwoningen spreken.

Op woensdag 25 oktober hebben we muren uit enkele woningen gesloopt. Het idee is dat woningen in hun levensduur veel meemaken, sterk zijn verweven met de levens van de mensen die erin wonen. Lief, leed, alles vindt plaats in die woningen. Elke woning heeft een verhaal en een geschiedenis. Een tijdperk wordt afgesloten. Herinneringen zijn gevat in de muren die gesloopt worden.

Geerke bouwt een installatie die het materiaal uit de gesloopte woningen laat spreken. Ze maakt een soort platenspeler. Een ronde draaiende schijf van 3 meter doorsnee en 30 cm hoog, gevuld met puin uit de woningen in de Gildebuurt. Met een laser wordt het puin omgezet in geluid. Zo blijven de geluiden uit de Gildebuurt bestaan en zijn vanaf 11 november  te beleven in De Fabriek in Eindhoven.