In 2022 gaan we met het Duurzaamheidspact voor een ‘natuurlijke stad’ en een ‘inclusieve energietransitie’

Een ‘natuurlijke stad’ is een stad met veel groen en meer biodiversiteit. Een stad die extreme weersomstandigheden beter op kan vangen. Een groene stad waar het fijn wonen is en waar mensen zich thuis voelen.

Dat we in actie moeten komen om veel duurzamer en CO2-neutraal te gaan leven, weten we inmiddels allemaal. Sterker nog: er is al heel veel actie! Maar we willen dat iedereen meedoet. En mee kán doen. Want het is niet altijd makkelijk om in actie te komen, om keuzes te maken. En soms kost het gewoonweg (te) veel geld. We willen duurzaamheid aanpakken vanuit alle mogelijke invalshoeken. Van meer groen in je tuin tot hergebruik van materialen en het gebruik van natuurlijke materialen. We gaan voor een eerlijke en sociale energietransitie. Voor een ‘inclusieve energietransitie’.

De afgelopen jaren is hiervoor de basis gelegd. We hebben elkaar gevonden, werken intensief samen en hebben afspraken gemaakt. En we luisteren. Niet alleen naar elkaar, maar vooral ook naar de inwoners van Eindhoven. We ondersteunen hun initiatieven en geven tips en energiebesparende producten, zoals de energiecoaches en de energiebox.

Daar gaan we mee door in 2022. Hoe dan? Een greep uit onze plannen:

  • Door nog meer samen te werken en afspraken te maken. Niet alleen met de vier woningcorporaties en de gemeente. Ook met onze co-makers, zoals aannemers, schilders en installateurs. En hoe mooi zou het zijn als die dan ook weer samenwerken? We brengen kennis en kunde samen!
  • Door het uitproberen van nieuwe technologieën en methoden om slim te verduurzamen. Bijvoorbeeld het toepassen van een hoge temperatuur warmtepomp in een paar woningen. Zo komen we erachter wat het beste werkt voor de verschillende soorten woningen in Eindhoven.
  • Door verder te gaan met het uitvoeren van de Transitievisie Warmte (TVW) in ’t Ven-Lievendaal, De Generalenbuurt en Woensel Zuidwest. Komend jaar worden de plannen steeds concreter in deze wijken.
  • Door te blijven informeren, activeren en participeren. We nemen bewoners mee en laten ze meedenken en -praten. In grote en kleine projecten. Met grote en kleine acties. Eén daarvan is de tweede editie van de Groene Wijk Week. Deze is van 10 tot en met 17 juni 2022 in de wijk De Tempel.

De eerste helft van 2022 zijn woningcorporaties ‘thuis en Wooninc. de voorzitters van het Duurzaamheidspact. Wooninc. neemt het stokje over van de gemeente Eindhoven. Luc Serverijnen, bestuurder van ‘thuis: “Door samen te investeren, innoveren en implementeren, realiseren we een natuurlijke, CO2-neutrale stad. Een stad waar gebouwd wordt met duurzame materialen en gesloten kringlopen. En met onverminderde aandacht voor de bewoners. Angela Pijnenburg, bestuurder van Wooninc., vult aan: “We doen het voor de inwoners van Eindhoven. En ze spelen er zelf ook een rol in. Door de bewoners te betrekken, handvatten te geven om zelf te besparen, naar ze te luisteren én hun initiatieven te ondersteunen, werken we écht samen aan een duurzaam Eindhoven. Dat is waar we ons vanaf het begin van het duurzaamheidspact voor inzetten en dat blijven we doen. Want het werkt!”

In het Duurzaamheidspact werken gemeente Eindhoven, woningcorporaties ‘thuis, Trudo, Woonbedrijf en Wooninc. en de huurdersvertegenwoordiging PEK (Platform Eindhovense Klantenraden) intensief samen om slimmer en sneller de woningvoorraad en gebouwen in Eindhoven te verduurzamen. Samen naar een duurzaam Eindhoven, waar het prettig wonen, leven en werken is.