Kijken hoe het duurzamer kan

Artikel uit het Eindhovens Dagblad van 2 juni 2020

Woningen in Waalre betalen straks geen energiekosten

Op het eerste oog is er niks geks aan: bij een van de drie blokken nieuwe woningen aan de Michiel de Ruyterstraat in Waalre wordt beton gestort, voor het fundament. Maar juist dat beton is bijzonder: het bestaat voor 30 procent uit Freement, gerecycled cement.

De huurders van de 25 sociale huurwoningen voor kleine huishoudens die woningcorporatie ’thuis hier laat bouwen, betalen straks geen energiekosten. Nul-op-de-meterhuizen, heet dat. Zonnecollectoren op het dak zorgen voor verwarming, vloerverwarming op lage temperaturen zorgt voor energiezuinig comfort, de muren zijn meer dan 30 centimeter dik met 14 centimeter isolatie.

Maar dat was nog maar het begin, vertellen Rob Weijers van ’thuis en Walter Schuurmans van aannemer Hendriks Coppelmans Bouwgroep uit Uden. "Dat gaat alleen over duurzame energie. Hier zetten we vervolgens de volgende stap, omdat we ook proberen circulair te bouwen, met hergebruikte materialen. Aannemer, architect Hans van Houtum van NBArchitecten uit Best en wij hebben samen een zoektocht gehouden naar de beste oplossingen", aldus Weijers. Zeker in de sociale woningbouw is dat een bijzonder project.

Oogstlijst

Daarbij was ook het bedrijf New Horizon betrokken, een van de voorlopers op het gebied van circulair slopen. Van de zestien kleine, vijftig jaar oude woningen die hier stonden, is een 'oogstlijst' gemaakt: een opsomming van alles wat er uit te halen is voor hergebruik. Dat gaat dan om dakpannen, kozijnen, deuren, beton en bakstenen. Die komen niet terug in de nieuwbouw, maar worden verkocht om elders nog dienst te doen.

Wel een rol spelen de stoeptegels die hier weggehaald zijn, vertelt Schuurmans. "Die worden schoongemaakt en komen terug in de brandgangen." Het beton dat voor 30 procent uit gerecyclede cement bestaat is een ander voorbeeld van circulair bouwen. "Een bedrijf in Zaandam wint die herbruikbare cement uit sloopbeton. Maar dat is te ver weg om hier te gebruiken, dan is het beton hard als het in Aalst aankomt", vertelt architect Van Houtum. Dus gaat het poeder in zakken naar Raijmakers in Someren waar er beton van wordt gemaakt.

Voor de muren wilden de bouwers ook hergebruikte bakstenen gebruiken. Daarvoor worden gemalen stenen gebruikt die met glas erin opnieuw gebakken worden. Maar er waren leveringsproblemen, dus moest een andere optie gekozen worden. Het werden stenen waarin wel hergebruikte materialen, zoals gemalen puin, zijn verwerkt. Ook staat de oven wat minder heet, zodat er minder verstookt wordt.

Duurder

Deze manier van nul-op-de-meter-bouwen is natuurlijk wel wat duurder. Dat betekent wel dat ’thuis moet investeren. Een woning kost normaal 200.000 euro ongeveer. Daar moet nu 20.000 euro bij opgeteld worden; de corporatie heeft voor dit soort projecten enkele miljoenen uitgetrokken.

De huurder betaalt ook mee: in plaats van de energierekening komt de zogenaamde energieprestatievergoeding. Die is gelijk aan het bedrag dat een gemiddeld huishouden in een gasgestookte woning kwijt is.

Voor ’thuis blijft wel bovenaan staan dat het aantal betaalbare woningen in Waalre uitgebreid wordt. De nieuwe woningen aan de Michiel de Ruyterstraat worden begin 2021 opgeleverd, met huren van onder de 616 of 732 euro, de huurtoeslaggrens. "Dan is het nog wel belangrijk dat we huurders informeren dat ze hun woningen anders gebruiken. We hebben wat dat betreft veel geleerd. Dat betekent niet dat het raam helemaal niet open mag. Al ontregelt dat wel de ventilatie, daar moet je rekening mee houden. En je kunt bijvoorbeeld niet de verwarming 'even' hoger zetten, dat werkt niet", aldus Weijers.