Samenwerken aan een schone omgeving in Eindhoven

In de wijk Gestel is een pilot gestart voor een schone omgeving. De buurt heeft last van zwerfafval rondom de ondergrondse containers. Er wordt afval gedumpt door buurtbewoners en niet-buurtbewoners. Bewoners weten niet hoe de ondergrondse containers werken. En veel bewoners hebben geen stadspas. Kortom reden genoeg om aan de slag te gaan. ’thuis, de gemeente, Cure en de andere woningcorporaties hebben gekeken naar wat er nodig is.

In samenwerking met Social Design collectief Tante Netty zijn verschillende acties uitgezet. Zo krijgen de bewoners naast de stadspas een ‘druppel’. Met deze druppel kunnen ze heel gemakkelijk de ondergrondse containers bedienen.

Buurtbewoners zijn opgeleid als schone buurt coach. Ze gaan de wijk in om mensen tips te geven hoe ze de buurt schoon kunnen houden. Daarvoor gebruiken ze de Toooltas, speciaal gemaakt voor schone buurt coaches en medewerkers van de Eindhovense woningcorporaties. In de Toooltas zit informatie over  hoe bewoners met afval om moeten gaan.

Ook heeft de gemeente in de Offenbachlaan containertuintjes geplaatst. Dat zijn tuintjes om de ondergrondse containers heen. Ze maken de omgeving mooier waardoor mensen minder snel geneigd zijn om afval naast de containers te plaatsen.

Het is nog te vroeg om te weten of de maatregelen werken, maar het begin is gemaakt. Samen gaan we voor een schoon Gestel. Samen ’thuis!

Uw buurtbeheerder Martien Meulenbroek

 

Voor deze pilot zoeken we nog een schone buurt coach. Lees het functieprofiel voor meer informatie.
Iets voor u? Meld u dan aan voor 31 juli bij Koen Vrielink via koen@lentekracht.com.