Tips om te besparen op het verbruik van gas

De gasprijzen stijgen. Daar kunt u helaas niets aan doen. Maar u kunt wel wat doen aan het verbruik van gas. Hieronder ziet u wat tips hoe u dat kunt doen.

 Zet de verwarming lager

Besparen op gasverbruik begint bij het lager zetten van de verwarming. U merkt er weinig van, maar hiermee kunt u al tientallen euro's per jaar besparen. Zet  overdag de verwarming wat lager en doe dat ook een uur voordat u naar bed gaat of als u overdag niet thuis bent. Want een huis verwarmen tijdens het slapen of als u er niet bent betekent onnodig gasverbruik.

Verwarm alleen waar nodig

Zet de verwarming alleen aan in ruimtes waar u bent en sluit deuren van ruimtes waar u niet bent. Ruimtes onnodig verwarmen zorgt voor hogere kosten. Daarnaast zorgt het sluiten van deuren voor minder tocht. Dit is gunstig wanneer u wilt besparen op gasverbruik, want dan hoeft de verwarming niet zo hard te werken.

  Zorg voor voldoende verse lucht

Verse lucht kan beter en sneller verwarmd worden dan 'oude' vochtige lucht. Het klinkt misschien gek, maar zet elke dag uw ramen even open om het huis te ventileren en zet daarna de verwarming pas weer aan. De lucht wordt sneller warm, waardoor u minder hoeft te stoken. Daarmee bespaart u dus gas.

  Douche korter en ga minder vaak in bad

Een paar minuten korter douchen heeft een positief effect op uw gasverbruik. Wanneer u wilt besparen op de gasrekening, is het daarnaast verstandig om minder vaak een bad te nemen. Met een bad gebruikt u namelijk drie keer zoveel water dan met een douche. 

Gebruik een waterbesparende douchekop

Daarmee verbruikt u tot wel 60% minder water. Is het douchen dan ook minder comfortabel? Nee, zeker niet. Het verschil tussen een waterbesparende douchekop en een normale douchekop merkt u bijna niet. Groot voordeel: u bespaart er veel warm water - en dus gas - mee.

Laat de kraan niet langer lopen dan nodig is

Of het nu gaat om het poetsen van uw tanden of het doen van de afwas. Het  onnodig laten lopen van (warm) water is zonde. Laat de waterkraan daarom niet langer of harder lopen dan nodig is en maak een sopje voor de afwas. Zo bespaart u niet alleen op uw gasverbruik, maar ook op uw waterverbruik.