Ventileren: beter voor u en uw portemonnee

Meer vocht in woningen door minder stoken
Door de hoge energieprijzen gaan we steeds minder stoken. En om de warmte zoveel mogelijk binnen te houden, houden we ramen en ventilatieroosters dicht. Klinkt logisch, maar dat is het niet. Want door niet of slecht te ventileren, ontstaat er veel vocht in de woning. En vochtige lucht warmt minder snel op, waardoor u meer energie verbruikt om de woning op dezelfde temperatuur te houden. En bij een hoge luchtvochtigheid is de gevoelstemperatuur lager waardoor u geneigd bent om meer te stoken voor een behaaglijk gevoel.

Om vocht en schimmel te voorkomen moet u juist wél ventileren
Door uitademen, koken, wassen en douchen produceren we veel vocht. Als het vocht in de lucht blijft hangen, kan dat leiden tot schimmels. En die zorgen weer voor allerlei gezondheidsproblemen. Schimmels kunnen namelijk schadelijk zijn voor uw luchtwegen of allergische reacties veroorzaken. Zorg er daarom voor dat uw ventilatieroosters open blijven en dat ze schoon zijn. Zo kan vuile lucht worden afgevoerd en frisse lucht de woning binnenkomen. Heeft u geen ventilatiesysteem? Zet dan elke dag de ramen 15 tot 30 minuten tegen elkaar open.

…en verwarmen
In een koud huis ontstaan eerder schimmels. Zorg daarom dat het niet te koud is. GGD Leefomgeving adviseert om de verwarming overdag minimaal op 18°C te zetten, bij voorkeur in het hele huis. In kamers waar het vaak koud is krijgen schimmels meer kans om te groeien. Zet de verwarming nooit helemaal uit en stook ook ’s nachts niet lager dan 15°C.

U vindt meer tips over het voorkomen of het verwijderen van schimmel bij ventilatie.