Waar zouden we zijn zonder de vrijwillige huismeester?

De buurtbeheerder aan het woord

Met een kopje koffie worden we hartelijk ontvangen door Jack Saris, vrijwillige huismeester van Berkenstaete. Geboren en getogen in Son maakt hij bijna dagelijks de wandeling naar Berkenstaete, het ouderencomplex van ’thuis met daarin 72 appartementen. Na een lang werkend leven, in vooral de horeca, zet hij zich sinds ongeveer tien jaar in om de bewoners te helpen waar hij maar kan.

Hij vertelt voluit en enthousiast over wat hij doet voor de bewoners. Zo staat er in de hal van het complex een boom waarin bewoners een wens kunnen hangen. Jack, 78 lentes jong en al meer dan 50 jaar getrouwd met zijn Jeanne, beschikt over een busje waarmee hij bewoners bijvoorbeeld een leuk dagje uit kan bezorgen.

Maar natuurlijk is hij er ook voor de kleine klusjes en reparaties: “Wanneer er om negen uur ’s avonds uur een lamp kapot gaat in de badkamer dan kan dit natuurlijk niet wachten! Stel dat de bewoner valt? Dan fiks ik dat meteen!” zegt Jack. In de weken voor kerst zet hij een heel verlicht kerstdorp op in de centrale ontmoetingsruimte, iets waar iedereen erg van geniet. “Het geeft me gewoon heel veel voldoening én het geeft zin aan mijn leven”, antwoordt hij op de vraag waarom hij dit doet. “Berkenstaete is een heel prettig ouderencomplex waar ik erg fijn samenwerk met de medewerkers en ook de samenwerking met onze buurtbeheerder Hassan is super.”

Dat niet alleen ’thuis hem erg waardeert blijkt wel uit het feit dat hij in 2020 geridderd werd tot ridder in de orde van Oranje Nassau door de burgemeester van Son en Breugel voor zijn vrijwilligerswerk voor ‘de Vrienden van Berkenstaete’. En ook is hij nog elk weekend te vinden op het voetbalveld waar hij al meer dan 40 jaar fluit in de hoogste klasse. De KNVB heeft hem daar dan ook pas geleden heel terecht voor onderscheiden.

Jack kent écht iedereen! Dat wordt duidelijk als hij ons uitzwaait. Ook de medewerker van Knaapen die net geparkeerd is voor een onderhoudsklus wordt door hem hartelijk begroet.

Jack, ’thuis bedankt jou nogmaals voor al jouw inzet en enthousiasme, je bent een topper!

 

Uw buurtbeheerder Hassan El Mouridi