"Een pompoenenparadijs waar heel de buurt plezier van heeft"

Anna Chang vertelt

Het huis in de Bennekel van de Taiwanese Anna Chang herken je uit duizenden. Aan de voorkant wordt het namelijk opgesierd door een rijk begroeide pergola. Voordat je binnen bent maak je zo al kennis met twee van Anna’s grote passies: groen en pompoenen. En als het aan Anna ligt mag iedereen uit de buurt van die passies meegenieten. Van jong tot oud.

Anna zit op haar bank met een mok verse kruidenthee ‘uit eigen tuin’. Ze vertelt hoe blij ze was toen ze januari 2000 in dit huis terechtkon. Het staat in de Gestelse wijk de Bennekel. “Ik woonde daarvoor met mijn vier kinderen in een koopwoning. Er moest het nodige aan gebeuren. De beste oplossing leek mij de woning verkopen en gaan voor een huurhuis. Met een wachtlijst had ik alleen geen rekening gehouden. Het had niet veel gescheeld of ik had op straat gestaan”, giechelt Anna.

Rijkdom

“Ik zou nu geen koophuis meer willen. Een huurhuis brengt veel minder zorgen met zich mee. Als er iets stuk is, hoef ik maar te bellen. ’thuis zorgt zo goed voor me. Als je een probleem hebt nemen ze dat altijd serieus. Dat is zo fijn”, verzucht Anna. Haar grootste trots is haar tuin: “Als mensen uit Taiwan er foto’s van zien valt hun mond open. Een tuin hebben is in Taiwan namelijk iets wat alleen is weggelegd voor mensen met veel geld.” Dat neemt niet weg dat ook veel Nederlanders verrast zullen opkijken van de groene oase achter Anna’s huis. “Ze zijn hier zelfs al van de gemeente komen kijken in het kader van Groen Eindhoven”, zegt Anna trots. Dat klinkt ineens niet zo verwonderlijk meer als ze begint te vertellen over alle bijzondere planten en kruiden in haar tuin.

Eerste Nederlandse pompoenentuin

Anna is dol op de buurt waarin ze woont. Ze wil iedereen in de wijk laten meegenieten van haar kennis van planten en liefde voor pompoenen. In 2017 nam ze daarom de zorg voor de Tineltuin over van Lumenswerkt en het team Groen Bennekel. Samen met buurtgenoten werkt ze hard aan het verwezenlijken van haar droom in de Tineltuin: het creëren van de eerste Nederlandse pompoenentuin. Een tuin met hagen vol pompoenen in alle soorten, maten en kleuren. Tot boven je hoofd. Er komt een pompoentunnel met Europese pompoenen, maar ook een boog met allerlei Chinese pompoensoorten.

Voor iedereen

“Het moet een tuin worden die mensen samenbrengt. Een plek waar iedereen zich goed voelt, waar je tot rust komt”, vertelt Anna. Ze zit vol ideeën voor gezamenlijke activiteiten. Zo wil ze in de Tineltuin een hoekje maken waar kinderen pompoenen kunnen mozaïeken. Ook heeft ze plannen voor een oogstfeest. “Een Chinese en een Nederlandse kok kunnen dan samen koken. Natuurlijk met producten uit de Tineltuin. Helemaal vegetarisch,” roept Anna met haar vinger in de lucht, “want dan kan iedereen meedoen. Dat vind ik belangrijk in een buurt met bijna 78 nationaliteiten.” De Bennekel mag zich gelukkig prijzen met haar als buurtgenoot.

Hulp meer dan welkom

Met zoveel mooie plannen kan Anna trouwens best wat hulp gebruiken. Gewoon in de vorm van een paar helpende handen. “Al is het maar voor een uurtje in de week”, lacht ze. Wie lukt dat nou niet? Gewoon doen. Met iemand als Anna is het heel gezellig. Bovendien voel je je zo al snel samen ’thuis in de Bennekel.