"Ik red me nog prima dankzij de extra voorzieningen van ’thuis"

Ria Rijpers vertelt

Twee jaar geleden zorgde een TIA ervoor dat Ria Rijpers slechter ter been werd en moeite kreeg met praten. “Toch woon ik met mijn 80 jaar nog steeds in mijn eigen, fijne appartementje”, zegt ze trots. “En ik red me prima, dankzij de extra voorzieningen die ’thuis voor me trof.”Ria bedoelt hiermee de opplusvoorzieningen van ’thuis. Zoals de handige overbruggingsdrempels bij haar tuin- en achterdeur. Hierdoor kan ze met haar rollator gemakkelijk naar binnen en naar buiten. Daarnaast heeft ze een opklapbaar zitje in de douche en beugels bij het toilet. Een veilig gevoel nu ze minder op haar benen kan vertrouwen. En ze heeft een speciaal seniorenslot op haar voor- en achterdeur. Bij dit slot zit het sleutelgat boven de handgreep. Het is daardoor goed zichtbaar en voor het openen van de deur hoeft ze niet te bukken.

Fijne verhuurder

Ria vertelt dat ze 22 jaar op de Ketelberg in Veldhoven heeft gewoond en al sinds 2004 in dit appartement van ’thuis. “Het is zo’n fijne verhuurder. Als er iets is, wordt het meteen geregeld. Toen bleek dat ik na mijn TIA slechter kon lopen, heb ik via mijn ergotherapeut en de WMO extra voorzieningen proberen te regelen. Daarvoor had ik moeten betalen. Nu ’thuis voor die voorzieningen zorgt, kost het me niets extra. Tinus, de wijkbeheerder, heeft me hier heel goed bij geholpen.”

Blij met de wijk

Ria vertelt dat ze naar dit appartement verhuisde omdat haar vorige huis simpelweg te groot werd. “Mijn kinderen zeiden: ‘Mam, ga toch kleiner wonen.’ Via ’thuis heb ik dit kunnen regelen. Ondertussen woon ik alweer 15 jaar in dit fijne appartement. Het is vooral prettig dat alles gelijkvloers is en mijn slaap- en badkamer zijn heel ruim. Daarnaast wonen er fijne mensen in de wijk. Veel alleenstaande 55-plussers. Boven me woont een Somalische familie en naast me een alleenstaande man van 55. Hij helpt me altijd heel vriendelijk met mijn tuintje en de containers.” Op mooie dagen geniet Ria ook enorm van de kinderen in het speeltuintje voor haar woning. “Ze komen regelmatig bij me langs en vragen dan: ‘Oma, mogen we een snoepje?’ Dat is toch leuk.”

Bezige bij

Ria vertelt fier dat ze nog elke dag voor zichzelf kookt. Kleine boodschapjes doet ze ook zelf. “Die wandeling naar de supermarkt is een mooie oefening voor me. Voor de grote boodschappen kan ik op mijn kinderen rekenen.” Het is mooi om te zien hoe monter Ria nog is ondanks haar beperkingen. Zelf vindt ze het geen compliment waard. “Wat ik niet meer kan, is verleden tijd, wat ik nog kan is mooi meegenomen”, lacht ze. “Om te gaan winkelen in het CityCentrum pak ik gewoon de taxibus. Die brengt me ook voor een paar euro naar de kapper, naar mijn vriendin of naar mijn oud-collega’s in het ziekenhuis, waar ik lang vrijwilliger ben geweest. Bovendien komen er allerlei mensen bij me op bezoek. En ik heb maandelijks mijn uitje van de Zonnebloem. Eenzaam ben ik dus niet. Het is ook een beetje wat je er zelf van maakt, toch?” Wij vinden het vooral prettig om te zien dat we er, samen met Ria, voor hebben kunnen zorgen dat haar huis voorlopig nog haar thuis kan blijven.

Zijn de opplusvoorzieningen ook iets voor u? Laat het ons even weten, dan kijken we samen welke er in uw huurwoning te realiseren zijn. Kijk voor meer informatie op de pagina Extra woningvoorzieningen.