"Als duurzaamheidsambassadeur kun je echt verschil maken"

Mario Theunissen vertelt

Mario Theunissen woont sinds juli 2018 in appartementencomplex De Willem & De Zwijger in Best. Het eerste complex met Nul Op de Meter woningen van Woonstichting ’thuis. Wat de voordelen van zo’n NOM woning zijn kan Mario als duurzaamheidsambassadeur als geen ander vertellen.

Na zijn scheiding moest Mario met spoed op zoek naar een woning. Hij stond nergens ingeschreven en had er een hard hoofd in dat hij op korte termijn iets zou vinden. “Toen zag ik in de krant een advertentie waarin stond dat ze duurzaamheidsambassadeurs zochten voor 6 van de 48 woningen in dit appartementencomplex. Dat was me op het lijf geschreven, dus ik heb meteen gebeld. Na een gesprek bij ’thuis werd ik als een van de ambassadeurs uitgekozen. Dat betekende ook dat ik een woning had, compleet met de techniek die me zo interesseert.”

Geen energiekosten
Mario vertelt wat er zo bijzonder is aan een Nul Op de Meter woning: “Elke bewoner heeft hier zijn eigen zonnepanelen. Een omvormer in mijn berging zet de zonne-energie van die panelen om in elektriciteit. Als ik het een beetje slim bekijk, heb ik daardoor geen energiekosten meer.” Mario benadrukt dat het wel belangrijk is dat je een beetje op je verbruik let. “Ik ga niet in het donker zitten. Ik verbruik wat ik nodig heb om prettig te leven, maar ik doe de lampen altijd uit als ik wegga en ik sta geen half uur onder de douche. Tot nu toe hebben mijn zonnepanelen daardoor meer opgebracht dan dat ik aan energie verbruik. En wist je dat ze op een mooie winterdag nog meer opbrengen dan in de zomer?” Samen met andere bewoners draagt Mario op deze manier bij aan een duurzame toekomst.”

Een eigen warmtepomp
Naast zonnepanelen heeft Mario een eigen warmtepomp in plaats van centrale verwarming. “Die verwarmt en koelt mijn woning en zorgt voor warm water”, legt Mario uit. “Eigenlijk is het niet anders wonen dan in een woning met airconditioning. Als je een kamer ’s morgens wilt luchten, zet je het raam even open, dat kan gewoon. Na een uurtje sluit ik het wel weer om maximaal profijt te hebben van de werking van de warmtepomp. Zeker op warme dagen is dat belangrijk. Een warmtepomp koelt trouwens wel prettiger dan een airconditioning. Je hoort hem nauwelijks en de lucht is minder droog.”

Ideale achtergrond
Mario lijkt in de wieg gelegd voor de rol van duurzaamheidsambassadeur. Hij vertelt: “Als achtjarig jongetje bouwde ik al een molentje van lego waarvan de wieken draaiden op zonne-energie en ik ben eigenlijk altijd bezig geweest met techniek. Zo repareer ik in mijn vrije tijd nog regelmatig allerlei apparaten voor mensen en bouw ik modelvliegtuigjes. Ook die zijn overigens hartstikke duurzaam. Ze werken allemaal op elektriciteit.”

Momenteel werkt Mario bij de leverancier van de zonnepanelen als servicemedewerker en ontwikkelaar. Zijn medebewoners van het appartementencomplex hadden zich dus geen betere duurzaamheidsadviseur kunnen wensen. “En ze zijn altijd welkom als ze vragen hebben over energiebesparing, verlichting of hun Nul Op de Meter woning”, glimlacht Mario.

Fietslampje als vergelijkingsmateriaal
Mario helpt zijn buurtgenoten graag en goed. Mario vertelt: “Een tijd terug ben ik bij een bewoner hier in de galerij geweest. Hij had altijd het licht op de gang aan omdat hij het anders te donker vond. Hij gebruikte daarvoor een halogeenlamp van 50 watt. Ik heb hem geadviseerd die lamp te vervangen door een ledlamp. Die verbruikt namelijk veel minder energie en geeft ook nog eens meer licht. Omdat hij fietsenmaker is geweest, heb ik hem uitgelegd dat de ledlamp nog minder verbruikte dan een fietslampje. Een week later kwam hij trots melden dat hij alle lampen in zijn appartement had vervangen. Op zo’n moment merk je dat je als duurzaamheidsambassadeur echt verschil kunt maken.”