"We behartigen niet de belangen van één straat of wijk, maar van alle huurders van ’thuis samen"

Franz Cremers van de Huurdersraad ’thuis vertelt

Samen thuis is ons motto en daar handelen we bij ’thuis naar. Vandaar dat we huurders ook laten meedenken over wat onze woningen tot een fijn thuis maakt. Naast de bewonerscommissies hebben we daarvoor een Huurdersraad, die de belangen van alle huurders van ’thuis behartigt. Wat dat in de praktijk betekent? En waarvoor je bij de Huurdersraad ’thuis terecht kan? Dat kan niemand beter vertellen dan de voorzitter zelf: Franz Cremers.

Het waarom

Franz woont zo’n beetje tegenover het kantoor van ’thuis in een appartement op de negende etage. Het is een bezig baasje. Hij werkt fulltime voor een fietsengroothandel, verkoopt in zijn vrije tijd speciale trainingsfietsen, gaat tussendoor met zijn vriendin graag naar de camping in Zeeland, is inmiddels opa van twee kleinkinderen en al zes jaar lid van de Huurdersraad ’thuis. Eerst als bestuurslid, later als penningmeester en nu als voorzitter. Als we Franz vragen naar het waarom zegt hij: “We bespreken zaken die voor alle huurders van ’thuis belangrijk zijn, dat gaf voor mij de doorslag.”

 

“We denken met ’thuis mee op beleidsniveau”

  

Belangenbehartiger

Wat de Huurdersraad ’thuis precies doet weet Franz helder uit te leggen: “We zijn er niet voor persoonlijke vragen over bouw- en onderhoudswerkzaamheden in de buurt, het werk van het schoonmaakbedrijf of burenoverlast. Daarvoor moet je bij de bewonerscommissie of de beheerder van ’thuis zijn. De Huurdersraad kijkt naar het grotere geheel. We behartigen niet de belangen van één straat of wijk, maar van alle huurders van ’thuis samen in Eindhoven, Son & Breugel, Waalre, Best, Veldhoven én Oirschot. Dan heb je het over ruim 10.000 woningen! We denken met ’thuis mee op beleidsniveau. Als het om de indeling van nieuwe woningen gaat bijvoorbeeld of het aantal woningen dat gebouwd moet worden of als ’thuis denkt aan het aanpassen van de huurprijzen. Op die momenten gaan we met ’thuis in overleg. Daarnaast geven we gevraagd en ongevraagd advies en stellen we kritische vragen.”

Prioriteiten

Volgens Franz zijn voor de Huurdersraad vier zaken het allerbelangrijkst: de beschikbaarheid, betaalbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid van huurwoningen. “Wat dat laatste betreft hebben we het geluk dat ’thuis een van de meest duurzame woningcorporaties van Nederland is. Een tijdje terug leverden ze in Best twee nul-op-de-metercomplexen op. Alle energie die hier nodig is voor het verwarmen en koelen van de woningen wekken de bewoners zelf op.”

Zorgeloos huren

Franz weet maar al te goed hoe het is om huurder bij ’thuis te zijn. Sinds de jaren 90 woont hij al in een woning van de corporatie. “Het fijne van ’thuis vind ik dat je weet dat je een goede woning krijgt. Moet er een keer iets gerepareerd worden, dan wordt dat geregeld. Op vragen krijg je ook altijd snel antwoord. En het is prettig dat je voor vijf euro per maand een onderhoudsabonnement kunt afsluiten. Allerlei kleine klusjes in huis die je als huurder normaal zelf moet doen, worden dan voor je gedaan. Het afstellen van deuren, het vastzetten van een scharnier of het vervangen van een kraanleertje bijvoorbeeld. Toch handig.”

Prettig samenwerken

Het ‘samen thuis’-gevoel herkent Franz niet alleen als huurder, maar ook als lid van de Huurdersraad. “Het is met ’thuis prettig samenwerken. We kunnen alles bespreken en we voelen ons gehoord. Als we alternatieven aandragen wordt daar iets mee gedaan. Bij vragen is ’thuis ook goed bereikbaar en als het nodig is zorgen ze voor een specialist die even iets kan toelichten.”

 

“Als we merken dat op meerdere plekken dezelfde problemen optreden, trekken we bij ’thuis aan de bel”

  

Huurders als informatiebron

De Huurdersraad is er dan misschien niet voor individuele problemen, volgens Franz is het toch goed om huurproblemen die maar niet opgelost worden even te melden bij de raad. Vooral als meerdere huurders van ’thuis ermee te maken hebben. “Wij zijn namelijk afhankelijk van de informatie van huurders. Als we merken dat op steeds meer plekken dezelfde problemen optreden, trekken we bij ’thuis aan de bel. Of we zoeken mee naar een oplossing. Zo meldde laatst iemand dat in een achtertuin van een van de buren een gigantische boom stond, die iedereen eigenlijk wel kwijt wilde. De vraag was alleen: hoe? Doordat we de huurders in contact brachten met buurtbeheer, werd een bedrijf gevonden dat de boom kon weghalen.”

Leden gezocht

Franz vertelt dat de vijfkoppige huurdersraad nog op zoek is naar nieuwe leden. “We willen alle huurders van ’thuis vertegenwoordigen. Het zou ideaal zijn als we een bestuurslid hadden in elke gemeente waar ’thuis verhuurt. In Veldhoven, Waalre en Oirschot kunnen we in dat opzicht nog wel iemand gebruiken. Je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben”, benadrukt Franz. “Met gezond verstand kom je een heel eind. Het is wel belangrijk dat je kunt denken vanuit de huurders én vanuit ’thuis. Lagere huurprijzen zijn bijvoorbeeld fijn, maar de verhuur moet voor ’thuis ook genoeg opbrengen om te kunnen blijven investeren in nieuwe woningen. Samen met ’thuis willen wij als Huurdersraad vooral zorgen voor een gezonde woningbouwcorporatie.”