Energiecoaches van Energiebox

Wilt u gemakkelijk energie besparen? Dan kunnen de energiecoaches van Energiebox in EIndhoven, Waalre, Veldhoven en Son en Breugel u misschien helpen. Zij geven u een gratis persoonlijk energieadvies dat u zelf kunt uitvoeren. Daardoor kunt u geld besparen én bijdragen aan een beter milieu.

Als u een afspraak maakt, komt er een energiecoach bij u langs
Samen bekijkt u dan hoe en hoeveel energie u kunt besparen. Na afloop krijgt u een advies dat past bij uw woon- en leefsituatie. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar uw woonoppervlak, de isolatie en met hoeveel personen u woont.

Tips en advies van een energiecoach van Energiebox
Monique Claessen is adviseur bij Energiebox in Eindhoven. In november begon haar opleiding tot coach. “De eerste weken gaf een collega uit Utrecht, waar het project al 5 jaar loopt, uitleg over duurzaamheid en bezuinigen. Daarna heb ik met collega’s meegelopen.” Monique vindt haar werk ontzettend leuk. “Als energiecoaches kijken we naar wat mensen zélf kunnen doen om energie te besparen. We geven bewoners daarover tips en advies. Met als doel het energiegebruik en dus de kosten verlagen. En bij te dragen aan een beter milieu. Ik krijg daar heel veel energie van!”

Alle bewoners van Eindhoven, Waalre, Veldhoven en Son en Breugel kunnen zich aanmelden voor gratis energiebox

Alle bewoners van deze gemeenten kunnen zich aanmelden voor advies. Monique: “Voordat we langskomen, willen we graag een jaarafrekening zien van de elektriciteit en het gas. Dan zien we het gemiddelde verbruik. Tijdens het huisbezoek kijk ik naar alles wat energie verbruikt: de lampen, het glas in de ramen, hoe oud de koelkast is; van alles. Het is aan mensen zelf wat ze in hun huis aan mij willen laten zien.”

Ook nemen de energiecoaches bij hun bezoek een gratis energiebox mee. In deze doos zitten:

  • ledlampjes
  • een tochtstrip
  • een ‘douchemaatje’ dat aangeeft hoe lang je doucht
  • verwarmingsfolie
  • twee stekkerblokken met aan/uit-knop
  • een thermometer voor in de koelkast.

Allemaal handige producten waarmee gemakkelijk kan worden bespaard.

Of mensen al energiezuinig wonen of niet, bij iedereen valt wel iets te winnen, denkt Monique

“Bijvoorbeeld in sluipverbruik. Een apparaat kan uit of op stand-by staan, maar toch stroom verbruiken. Laatst heb ik 9 watt gemeten bij een tv die op stand-by stond. Dat kost 18 euro per jaar. Dat is relatief weinig, maar als je zo 10 apparaten hebt die sluipstroom lekken, dan is het veel.” Ze noemt nog andere voorbeelden van energieverbruik dat niet zo opvalt. “Geen gordijnen hebben. Daardoor verlies je sneller warmte en heb je meer energie nodig om je woning op temperatuur te krijgen of houden. Of het gebruik van een grote pomp in de vijver. Dat kan al snel 400 euro per jaar kosten. Een oude koelkast in het schuurtje: een energievreter! Net als bepaalde lampen. Een halogeen staaflamp kan 300 watt verbruiken. Ter vergelijking: een ledlampje verbruikt 5 watt. Doe weg dus, die energieverslinders!”

Energiebox werkt samen
Energiebox werkt samen met gemeenten, woningcorporaties en particuliere verhuurders. Gemeenten die nu meedoen zijn Utrecht, Stichtse Vecht, Nieuwegein, Zeist, Bunnik, Capelle aan den IJssel, sinds november 2019 ook Eindhoven en nu ook Veldhoven, Waalre en Son en Breugel. Al meer dan 5700 woningen zijn bezocht door een energiecoach. Gemiddeld bespaarden bewoners al 113 euro per jaar. Samen besparen zij net zoveel CO2 als 96.061 bomen per jaar opnemen.

Wilt u ook persoonlijk energieadvies?
Kijk voor meer informatie op de website van Energiebox. Daar kunt u zich ook aanmelden. Als we veel aanmeldingen krijgen, kan het zijn dat u langer moet wachten op uw advies.