Woningruil

Op zoek naar een andere woning? Misschien is er wel iemand op zoek naar úw woning. Dan is woningruil een mogelijkheid. Woningruil is het ruilen van een woning tussen twee of meer huurders. U heeft toestemming van ons en de andere verhuurder nodig. Hierbij gelden wel de regels van passend toewijzen. 

U gaat zelf op zoek naar een ruilkandidaat. Dit hoeft niet persé een huurder van ’thuis te zijn. Op de website www.woningruil.nl vindt u advertenties van personen die hun huurwoning te ruil aanbieden. Ook kunt u zelf gratis een advertentie plaatsen.

Let op:  door de coronacrisis wordt woningruil op dit moment uitgesteld. dit omdat we de woningen niet kunnen inspecteren. U kunt wel een aanvraag indienen, maar het besluit of de ruil door kan gaan, wordt op een later moment genomen.

Veel gevraagd over Woningruil

Ik heb van woning geruild. Wat nu als ik binnen een jaar wil verhuizen?

U krijgt een huurcontract voor de minimale duur van 1 jaar. U tekent hier ook voor. Daar zult u aan gehouden worden.

Als ik ga verhuizen gaan jullie mijn woning verkopen maar ik wil woningruil aanvragen. Kan dit?

U mag de woningruil aanvragen. Uiterlijk 6 weken na het indienen van de aanvraag krijgt u bericht of de ruil akkoord is. 

Als ik de formulieren voor woningruil ingeleverd heb, wat gaat er dan gebeuren?

Als u het met elkaar eens bent worden de formulieren ingevuld en ondertekend. De verhuurmakelaar neemt contact met u op over het verdere verloop.

Wat is een zelfstandige woonruimte?

Een zelfstandige woning is een woning met een eigen toegang. U hoeft de was- en kookgelegenheid en het toilet niet te delen met andere bewoners van het gebouw.

Wat gebeurt er met de huurprijs bij woningruil?

Bij woningruil passen wij de huur van de woning aan. De huurprijs voor de nieuwe huurder kan dus anders zijn dan de huur die u betaalt.

Ik heb met iemand van woning geruild. Hoe lang moet ik mijn geruilde woning huren?

U heeft een huurovereenkomst voor minimaal 1 jaar. Na 1 jaar kunt u de huur opzeggen.

Waar kan ik iemand vinden die wil ruilen?

Op www.woningruil.nl vindt u advertenties van personen die hun (huur-)woning te ruil aanbieden. Ook kunt u zelf gratis een advertentie plaatsen.

Ik huur van ’thuis en wil met iemand ruilen van woning. Hoe regel ik dat?

Vraag woningruil schriftelijk aan bij ’thuis. Maak hiervoor gebruik van het 'Aanvraagformulier voor aanvrager woningruil' en 'Aanvraagformulier voor ruilkandidaat woningruil'. Vergeet niet om alle gevraagde formulieren in te leveren. Anders kunnen wij uw aanvraag niet in behandeling nemen.

Wat zijn de voorwaarden voor woningruil?

De kandidaat die wil verhuizen naar een woning van een Wooniezie-partij, moet ingeschreven zijn bij www.wooniezie.nl. Na het vinden van een geschikte ruilpartner moet u toestemming aan ons vragen. De voorwaarden zijn:

  • Beide partijen mogen geen huurachterstand hebben of andere rekeningen open hebben staan.
  • Beide woningen moeten zelfstandige woningen zijn.
  • De ruilkandidaat moet voldoen aan de voorwaarden van passend toewijzen bij ’thuis. U vindt de voorwaarden op deze website.
  • Als de woning bedoeld is voor een speciale doelgroep, dan moet de ruilkandidaat aan die voorwaarden voldoen. Een voorbeeld hiervan is een seniorenwoning.
  • Als een woning na een verhuizing gesloopt wordt, kunt u niet ruilen.
  • De kandidaat die bij ’thuis gaat huren, gaat een huurovereenkomst aan voor minimaal 1 jaar.
  • Beide verhuurders moeten vooraf toestemming geven voor de woningruil.

Kan ik met iemand ruilen van woning?

Wilt u graag van woning ruilen? Zoek dan zelf een andere huurder die met u van woning wil ruilen. Wij doen dit niet voor u. U en degene met wie u ruilt, moeten voldoen aan de eisen die gemeentes en verhuurders stellen. Houd er rekening mee dat de huurprijs van de woning wijzigt bij een woningruil en dat de regels van passend toewijzen gelden.