Huurtoeslag

Is de huur die u betaalt te hoog in relatie met uw inkomen? Dan krijgt u misschien huurtoeslag.

Huurtoeslag vraagt u aan via de website van de Belastingdienst www.belastingdienst.nl. U kunt ook gratis bellen met de Belastingtelefoon 0800 0543. Houd uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, loonstrook en rijbewijs.

Of u huurtoeslag krijgt hangt onder andere af van

  • de hoogte van de huurprijs
  • de hoogte van uw inkomen
  • uw vermogen
  • uw gezinssamenstelling

 Wilt u weten hoeveel toeslag u kunt krijgen? Op de website van de Belastingdienst kunt u een proefberekening maken.

Veel gevraagd over Huurtoeslag

Hoe ontvang ik huurtoeslag?

Algemeen

De huurtoeslag ontvangt u van de Belastingdienst. Zij maakt dit bedrag over op uw eigen rekening.

Kan ik hulp krijgen bij het aanvragen van huurtoeslag?

Algemeen

Ja, u kunt hiervoor contact opnemen met de Belastingtelefoon via 0800 0543. U kunt voor informatie ook naar www.belastingdienst.nl.

Hoe geef ik veranderingen door die belangrijk zijn voor de huurtoeslag?

Algemeen

Zijn er veranderingen in de samenstelling van uw gezin? Of verandert uw inkomen of dat van uw medebewoner? Geef dit dan zo snel mogelijk door via www.belastingdienst.nl. U kunt ook bellen met de Belastingtelefoon via 0800 0543. Houd uw Burgerservicenummer (BSN) bij de hand. Dit nummer staat op uw paspoort, loonstrook en rijbewijs.

Wat gebeurt er met mijn huurtoeslag als ik ga verhuizen?

Algemeen

Ontvangt u huurtoeslag? Dan is het belangrijk dat u op het goede adres staat ingeschreven. Het is ook van belang dat u uw verhuizing op tijd meldt bij uw (nieuwe) gemeente. Gaat u in een ander huurhuis wonen? Geef dan uw nieuwe huur aan de Belastingdienst door. Zo voorkomt u dat uw huurtoeslag wordt stopgezet.

Verhuist u naar een woning waarvoor u geen toeslag kunt krijgen? Zoals een koopwoning of een woning in het buitenland? Zet uw huurtoeslag dan stop.

U kunt de wijzigingen doorgeven op www.belastingdienst.nl/toeslagen.

De huur van mijn woning is veranderd. Hoe wordt de huurtoeslag aangepast?

Algemeen

Wij geven maandelijks de huurprijzen door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst past dan uw huurtoeslag aan. U hoeft daar niets voor te doen.

De Belastingdienst past de huurtoeslag niet direct aan. Dit gebeurt pas het jaar daarna als zij de definitieve beschikking gaan opmaken. U krijgt dan het te weinig ontvangen bedrag alsnog, of u moet eventueel terugbetalen. Als u wilt dat de Belastingdienst het bedrag direct aanpast dan moeten u dit alsnog zelf doorgeven aan de Belastingdienst via Mijn toeslagen.

Wat is de toeslaghuur, de rekenhuur of subsidiabele huur?

Algemeen

De toeslaghuur, rekenhuur of subsidiabele huur is het bedrag waarover de Belastingdienst de huurtoeslag berekent. De rekenhuur bestaat uit de kale huur plus de servicekosten.

Per soort servicekosten telt de Belastingdienst maximaal € 12,00 bij de huurprijs op. Ook als het bedrag dat u betaalt hoger is.