Zelf klussen (ZAV)

Een huis is meer dan alleen een stapel stenen. Het is uw woning en daar mag u een fijn thuis van maken. U mag dan ook uw huurwoning naar uw eigen wensen aanpassen. U kunt de woning van binnen schilderen, behangen en stofferen zoals u zelf wilt. Maar misschien wilt u de woning wel ingrijpender veranderen. Een grotere verandering zoals een badkamer, een serre of extra toilet? Ook dat kan! 

Natuurlijk is er een aantal (wettelijke) regels waaraan u zich moet houden bij het aanpassen van uw woning. Deze regels staan in het ZAV-beleid waarbij ZAV staat voor 'zelf aangebrachte verandering, voorziening, verbetering of verwijdering'. In de flyer 'Zelf uw woning aanpassen' leest u meer informatie.

Veel gevraagd over Zelf klussen (ZAV)

Wat doe ik bij een verstopte riolering bij een door mij aangebrachte verandering?

Als u schade heeft aan een door u zelf aangebrachte verandering, herstellen wij deze niet. De kosten zijn voor uzelf.

Mag ik een laminaatvloer leggen?

U mag laminaat in uw woning leggen als u hiervoor van ons toestemming heeft gekregen. 

Wilt u toestemming aan ons vragen om zelf te klussen? Klik dan op de groene knop 'Zelf Aangebrachte Verandering aanvragen'. Wij nemen uw aanvraag in behandeling. Voor sommige klussen ontvangt u een brief met goedkeuring en voorwaarden of neemt de technisch beheerder contact met u op. Meer informatie leest u in de folder 'Zelf uw woning aanpassen'. Vanaf het moment dat u goedkeuring heeft ontvangen, kunt u aan de slag. 

Welke klussen mag ik niet zelf doen?

Dat zijn klussen:

  • waardoor wij de woning in de toekomst niet meer opnieuw kunnen verhuren;
  • die tot een waardedaling van de woning leiden;
  • die tot gevaarlijke situaties leiden;
  • die in strijd zijn met de beleidsregels van ’thuis;
  • die niet volgens de bouwregelgeving worden uitgevoerd;
  • waarbij ’thuis het normale onderhoud niet meer of niet goed kan uitvoeren.

Voorbeelden van klussen waarvoor u geen toestemming krijgt:

  • als u vaste vloerafwerking (bijvoorbeeld parket) wilt leggen, waardoor u de toegang tot de kruipruimte afsluit;
  • houtkachels.

Wanneer krijg ik een reactie op mijn aanvraag zelf klussen?

Als uw aanvraag bij ons binnen is, nemen wij binnen 2 weken contact met u op. Afhankelijk van de klus kunt u meteen aan de slag of komt een medewerker van ons langs. U krijgt altijd een bericht of wij uw aanvraag wel of niet goedkeuren.

Voor welke aanpassingen heb ik een omgevingsvergunning nodig?

Voor ingewikkelde bouwklussen heeft u vooraf toestemming nodig. Bijvoorbeeld als u een serre wilt plaatsen. Via Mijn pagina kunt u dit bij ons aanvragen.
Vraag zelf bij uw gemeente na of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Kijk op www.omgevingsloket.nl. Is een omgevingsvergunning nodig? Stuur dan een kopie aan ons op. De kosten van deze vergunning(en) zijn voor uw rekening. U mag pas starten met de klus nadat u de vergunning heeft ontvangen. Als u geen toestemming krijgt van de gemeente, geven wij ook geen toestemming voor de klus.

Onderhouden jullie de aanpassingen die ik zelf in mijn woning gedaan heb?

Nee, daarvoor bent u zelf verantwoordelijk. Ook het vervangen is voor uw eigen rekening. Meer leest u in de flyer 'Zelf uw woning aanpassen'.

Mag ik zelf zonnepanelen op mijn woning plaatsen?

U mag zonnepanelen op uw woning plaatsen. U moet daarvoor eerst een aanvraag doen voor een Zelf Aangebrachte Verandering (ZAV). Dat kan door te klikken op de groene knop 'Zelf Aangebrachte Verandering aanvragen'.
Meer informatie leest u in de flyer 'Zelf uw woning aanpassen'. Vanaf het moment dat u goedkeuring heeft ontvangen, kunt u aan de slag. 

Maar u kunt natuurlijk ook gebruik maken van het aanbod van ’thuis waarbij ’thuis deze panelen op uw woning legt. Zie daarvoor de vraag: Ik wil zonnepanelen op mijn woning. Hoe regel ik dat?

Ik heb zelf aanpassingen aan mijn woning gedaan. Ik heb dit niet aangevraagd. Wat kan ik doen?

U kunt toch nog een aanvraag bij ons doen. Heeft u geen toestemming voor de aanpassingen? Dan moet u de aanpassingen misschien verwijderen als u verhuist. Meer informatie leest u in de flyer 'Zelf uw woning aanpassen'.

Hoe vraag ik toestemming om zelf te klussen?

Wilt u toestemming aan ons vragen om zelf te klussen? Dat kan door te klikken op de groene knop 'Zelf Aangebrachte Verandering aanvragen'. Wij nemen uw aanvraag in behandeling. Voor sommige klussen ontvangt u een brief met goedkeuring of neemt de technisch beheerder contact met u op. Vanaf het moment dat u goedkeuring heeft ontvangen, kunt u aan de slag.

Heb ik toestemming nodig om zelf te klussen in en aan mijn woning?

Voor een aantal klussen heeft u toestemming nodig van ’thuis. Bijvoorbeeld voor een verandering aan de buitenzijde van de woning. Of als er extra kosten nodig zijn om de verandering in de toekomst weer terug te draaien. 

Wilt u toestemming aan ons vragen voor een 'Zelf Aangebrachte Verandering' (ZAV)? Dat kan door te klikken op de groene knop 'Zelf Aangebrachte Verandering aanvragen'. Wij nemen uw aanvraag in behandeling. Afhankelijk van de soort ZAV ontvangt u een brief met goedkeuring of neemt de technisch beheerder contact met u op. Zodra u goedkeuring heeft ontvangen, kunt u aan de slag. 

Meer informatie leest u in de folder 'Zelf uw woning aanpassen'.