Rookmelders

Bij brand zijn niet alleen vuur en vlammen gevaarlijk, maar ook de giftige rook. Het koolmonoxide in de rook werkt als een slaapgas. Om brand tijdig te ontdekken, is een rookmelder een uitkomst. Als er rook ontstaat, gaat een rookmelder piepen. Dit is vooral ’s nachts heel belangrijk, want van koolmonoxide merkt u niets in uw slaap.

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in huis. Heeft u nog geen rookmelder? Bel ons dan op het algemene telefoonnummer (040) 24 99 999.

Veel gevraagd over Rookmelders

Hoe werkt een rookmelder?

Algemeen

In uw woning hangen rookmelders. Deze maken een hard geluid bij rook of brand. Dit zodat u voldoende tijd heeft om uw huis te verlaten. Rookmelders hangen tegen het plafond in de hal, overloop of op de zolder. 

De rookmelders in uw woning worden gevoed door het lichtnet. Er zit wel een batterij in de rookmelder. Dit omdat bij brand de stroom kan uitvallen. In dat geval neemt de batterij de taak van de stroomvoorziening over. 

Als de rookmelder erg vies is, werkt deze niet. De batterij in de rookmelder gaat gemiddeld 10 jaar mee. Vervang de batterij op tijd, daarmee voorkomt u ongelukken.

Groen ledlampje:
dit moet altijd branden. Dit is het teken dat de rookmelder op het elektriciteitsnet is aangesloten.

Rood ledlampje:
dit knippert ongeveer elke 10 seconden. Dit is een teken dat de rookmelder goed werkt. 

Wit ledlampje:
dit gaat branden wanneer er brand of rook is. Dit witte lampje verlicht de vluchtweg bij brand of rook.

Hoe onderhoud ik een rookmelder?

Algemeen

Maak minimaal 1 keer per jaar het rooster van de rookmelder schoon met een stofzuiger. Als de rookmelder erg vies is, werkt deze niet.

De batterij in de rookmelder gaat gemiddeld 10 jaar mee. Vervang de batterij op tijd, daarmee voorkomt u ongelukken.

Wat kan ik doen als mijn rookmelder piept?

Algemeen

  • De rookmelder geeft  iedere minuut 2 snelle pieptonen achter elkaar: u moet zelf de batterij binnen 30 dagen vervangen.
  • De rookmelder geeft iedere minuut 8 snelle pieptonen achter elkaar: u moet zelf het rooster van de rookmelder reinigen. 

Het gepiep zet u uit door op de testknop te drukken tot u een eerste pieptoon hoort. De werkzaamheden stelt u hiermee maximaal 7 dagen uit.

Lukt het u niet zelf om de batterijen te vervangen, of heeft u geen rookmelder, bel dan met ’thuis op het algemene telefoonnummer (040) 24 99 999.

Hoe test ik of mijn rookmelder het nog goed doet?

Algemeen

Het is verstandig om een paar keer per jaar te testen of uw rookmelder het nog goed doet. Druk ongeveer 10 seconden op de testknop van de rookmelder. De testknop is een klein rond knopje op de zijkant of het deksel van de rookmelder. Gaat het alarm af? Dan doet uw rookmelder het goed.

Wat kan ik doen als de rookmelder na vervanging van de batterij blijft piepen?

Algemeen

Als een door ’thuis geplaatste rookmelder kapot is, kunt u de deze omruilen bij ’thuis. U moet de rookmelder wel zelf monteren. Lukt dit niet, bel ons dan op het algemene telefoonnummer (040) 24 99 999.

Wat moet ik doen bij een vals alarm van de rookmelder?

Algemeen

Gaat de rookmelder per ongeluk af door bijvoorbeeld sigarenrook of een walmende kaars? Druk op de testknop totdat het geluid stopt. U schakelt daarmee de rookmelder uit voor een periode van 15 minuten. Daarna werkt de rookmelder automatisch weer.

Ik heb geen rookmelders in mijn woning. Wat moet ik doen?

Algemeen

U mag ons bellen op (040) 24 99 999. Onze mederwerkers van de Onderhoud & Servicelijn helpen u graag verder.

Waar en waarom gaat firma TH. v.d. Vorst B.V. rookmelders plaatsen in woningen van ’thuis?

Algemeen

Vanaf 1 juli 2022 is het in Nederland verplicht om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in een woning en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Dit geldt dus ook voor onze huurwoningen. 

In alle woningen van ’thuis hangen standaard rookmelders op de 1e en 2e verdieping. Elektrotechnisch Bureau Th. v.d. Vorst B.V. is gestart met het bijplaatsen van de rookmelders op de begane grond in eengezinswoningen, bungalows en maisonettes van ’thuis. Dit geldt voor woningen die vóór 2003 zijn gebouwd. Woningen die vanaf 2003 zijn gebouwd, hebben al rookmelders op elke verdieping.

De monteurs controleren ook de rookmelders op de 1e en 2e verdieping. Als deze niet goed werken, worden ze meteen vervangen. Let op: dit geldt niet voor sterk vervuilde of bewust kapot gemaakte rookmelders!

Om deze klus zo spoedig mogelijk af te kunnen ronden, gaat Th. v.d. Vorst ook op zaterdag rookmelders bijplaatsen. De monteurs dragen een button met daarop de tekst: 'Vandaag werk ik voor ’thuis'.