Ongedierte

Heeft u ongedierte in uw woning of woonomgeving? Dat is heel erg vervelend. In de meeste gevallen bent u zelf verantwoordelijk voor de bestrijding. U kunt via internet zoeken naar tips of een professionele ongediertebestrijder. Ook verkopen bouwmarkten vaak middelen om ongedierte te bestrijden. Pak het probleem direct aan en voorkom zo dat de overlast groter wordt.

Veel gevraagd over Ongedierte

Ik heb last van broedende vogels. Wat kan ik doen?

Algemeen

Het broedseizoen verschilt per vogelsoort. Als vogels bezig zijn met broeden mogen wij geen verstorend werk aan de woning doen. Uitzondering is als de volksgezondheid in gevaar komt, bijvoorbeeld bij een nest in een rookgasafvoer. Dan kun je ons bellen. Heb je last van een nest buiten het broedseizoen? Bel ons dan op (040) 24 99 999. 

Ik heb last van ongedierte in of om de woning. Wat doen jullie daaraan?

Algemeen

Het bestrijden van wespen, muizen, gewone mieren, muggen, zilvervisjes, vlooien en wandluizen doe je zelf. Is het ongedierte een gevolg van de bouwkundige situatie van de woning? Of wordt de technische staat van de woning er minder door (bijvoorbeeld door een wespennest in de spouw of onder de dakpannen)? Of zit er ongedierte in een algemene ruimte van een appartementencomplex? In al deze situaties kun je ons bellen op (040) 24 99 999. Je mag ook een reparatieverzoek bij ons indienen via de groene knop Reparatieverzoek indienen

Rattenplaag
Als je ratten ziet, meld dit dan bij de gemeente:

Wat kan ik doen aan het ongedierte in de algemene ruimte van mijn appartementengebouw?

Algemeen

Bel ons dan op (040) 24 99 999. U mag ook een reparatieverzoek bij ons indienen via de groene knop Reparatieverzoek indienen.

Wat kunt u zelf doen om overlast van ratten en muizen te voorkomen?

Algemeen

  • Richt schuurtjes, tuinhuisjes en opslagruimtes van hout en andere materialen zo in dat ze geen schuilen nestelgelegenheid kunnen bieden. Voorkom schuilplaatsen tussen de houtopslag en vlonders.
  • Snoei struiken en begroeiing op schuttingen en tegen muren kort zodat ratten er niet in kunnen schuilen en nestelen.
  • Verwijder voedsel zoals vruchten, noten en zaden uit de tuin. Ook kunt u ’s nachts het beste geen vogelvoer en ander dierenvoer in uw tuin hebben staan. En strooi geen voer, maar gebruik voederbakken. Sluit dierverblijven goed af.
  • Haal drinkgelegenheid weg uit de tuin. Bijvoorbeeld door het afdekken van de vijver met fijnmazig gaas en het ‘s avonds leegmaken van waterbakken voor vogels en andere dieren.
  • Houd de tuin netjes en ruim vuilnis op in een afvalcontainer.

Onderneem zelf actie:

  • Gebruik geen rattengif! Plaats rattenklemmen. U kunt deze zelf kopen of informeer bij uw gemeente of u bij hen een klem kunt lenen. Zet de rattenklem op de looproute van ratten, bij een muur of schutting. Voor meer advies kunt u eventueel contact opnemen met het KAD.
  • Ruim rattenkeutels op en draag hierbij handschoenen en een mondkapje. 
  • Informeer buren en pak de rattenoverlast samen aan.
  • Gooi dode ratten of muizen weg. Draag altijd (rubber)handschoenen om geen direct contact te hebben. Een dode rat of muis kunt u het beste weggooien in een afgesloten vuilniszak. Deze kan bij het huisvuil of in de restafval container. De plek waar u een dode rat of muis heeft gevonden dient u ook goed schoon te maken en te ontsmetten. Beter nog om ze naar de milieustraat te brengen. Dit is gratis.
  • Neem uw eigen verantwoordelijkheid en meldt overlast bij het KAD via 0317-419660 of meldt het via de gemeente.
  • Schakel een officieel bedrijf voor ongediertebestrijding in.

Is de aanwezigheid van ratten/muizen een gevolg van de bouwkundige situatie van de woning? Of wordt de technische staat van de woning er minder door (bijvoorbeeld door een wespennest in de spouw of onder de dakpannen)? Of zitten de ratten/muizen in een algemene ruimte van een appartementencomplex?

In al deze situaties kunt u ons bellen op (040) 24 99 999. U mag ook een reparatieverzoek bij ons indienen via de groene knop Reparatieverzoek indienen