"Een huurhuis dat ruimte biedt aan mijn passie"

Douglas Verhaaf vertelt

Een huis is pas echt een thuis als je er helemaal jezelf kunt zijn. Alleen dan ben je helemaal in je element. Dan pas kun je gelukkig zijn. Dat geldt ook voor Douglas Verhaaf.

Douglas kwam in de jaren ’60 samen met zijn Nederlandse ouders en broer en zus uit Australië naar Nederland. Hij ontmoette zijn huidige vrouw en bleef voor zijn grote liefde achter in Nederland. Hij heeft nu een dochter en twee kleinkinderen. Hij werkte bij het Eindhovense bedrijf Nolte en is inmiddels gepensioneerd.

Douglas woont nu al zo’n 25 jaar in een huurhuis van ’thuis. Hij heeft een bijzondere hobby. Douglas repareert en bouwt draaitafels. U weet wel, de platenspelers voor uw singeltjes en LP‘s. Die zijn op dit moment weer helemaal in de mode. Douglas kan er zeer uitgebreid over vertellen. “Ik heb altijd al gehouden van muziek. In mijn jonge jaren vooral van Country muziek, zoals Johnny Cash. Daarbij heb ik een fascinatie voor platenspelers. Toen ik ouder werd, wilde ik daar meer van weten. En ik dacht, die kan ik ook zelf maken. Ik begon mij er in te verdiepen door veel te lezen en veel te doen. Maar ik heb ook heel veel geleerd van anderen. Ik maak mechanische platenspelers. En nu, na zo’n 30 jaar, kan ik wel zeggen dat ik er goed in ben. Het is veelzijdig en precisiewerk. En je moet heel goed naar het resultaat luisteren om ze steeds te verbeteren. Je begint met een ontwerp en dan volgt het frezen, boren, solderen, schuren, fineren en lakken. Ik ben er zo’n hele week mee bezig.

Het fijne werk doe ik in mijn serre, die is gebouwd uit noodzaak. Daarvoor werkte ik aan de keukentafel maar dat ging niet langer, ik moest iedere keer voor het eten alles opruimen. De serre is mijn luister- en reparatieruimte.

Het echte werk gebeurt in mijn werkplaats in de schuur. Toen we naar een nieuwbouwhuis gingen heb ik gevraagd om een hoekhuis. ’thuis werkte daar graag aan mee. Daardoor kon ik een grotere schuur krijgen dan gebruikelijk zodat ik ruimte had voor al mijn spullen. Daar staat mijn draaibank, boormachine en heel veel gereedschap. Ik was echt blij dat ik die toezegging kreeg. Ik heb van mijn huis echt mijn thuis kunnen maken. Een huis dat ruimte biedt aan mijn passie. Ik zit hier nu 25 jaar... en misschien nog veel langer.”