"Een keuken om te koken voor de hele buurt"

Carolina Bandhoesingh vertelt

Samen met familie, vrienden en buren thuis je grootste passie kunnen delen. Voor de van oorsprong Surinaamse Carolina Bandhoesingh is dat het liefste wat ze doet. De deur van haar huis staat dan ook voor iedereen open om te komen genieten van háár grootste passie: koken!

Begin jaren ’70 verhuisde ze op veertienjarige leeftijd met haar ouders van Suriname naar Rotterdam, waar ze jarenlang woonde, vlakbij de Erasmusbrug. Uiteindelijk was het de liefde die haar naar Brabant deed verhuizen. Voorwaarden waren wel dat ze een baan wilde hebben en een eigen woonplek. Die vond ze allebei al snel. Ze moest in het begin wel erg wennen aan de rust: “In Rotterdam draait de wereld 24 uur door, maar hier lijkt die stil te staan.” Inmiddels is ze helemaal gewend en woont ze alweer vier jaar met veel plezier in haar huurhuis van ’thuis in Oerle.

De naam Bandoesingh is een Hindoestaanse naam. Zoals Carolina zelf zegt, is ze een mix van Hindoestaans, Creools, Hollands en Portugees. Al deze invloeden zijn terug te vinden in haar uiteenlopende gerechten.

“Koken is écht mijn passie. Ik kook met liefde en altijd heel uitgebreid: voorgerechten, soepen, hoofdgerechten als bami, rijst, Javaanse kip, Roti, maar ook Hollands zoals stamppot, en natuurlijk salades en nagerechten. En niks uit een potje, alles is vers!

Al van kleins af aan heb ik in de keuken gestaan, samen met mijn vader. Koken doe ik vanuit mijn hart. Ik maak er mensen blij mee en dat doet mij dan weer plezier. Doordeweeks kook ik alleen voor mezelf of voor mij en mijn vriend. Maar in de weekenden is het huis altijd vol met familie, vrienden en kennissen en eten we met z’n allen samen. Het worden meestal lange avonden vol gezelligheid, met goed eten, een drankje en fijne gesprekken. Daar geniet ik dan enorm van. Ze bellen vooraf op en dan vraag ik wat ze willen eten, of ze vallen gewoon binnen want ze weten gewoon dat er altijd eten voor ze klaarstaat. Zelfs midden in de nacht heb ik weleens staan koken. Dat maakt me niks uit, omdat dat het liefste is wat ik doe. In de pompoenentijd maak ik voor de hele buurt pompoensoep. Daar wachten mijn buren echt op!”

Samen met ’thuis is ze tot de perfecte keuken gekomen, toen de oude aan renovatie toe was. “Ik werd door ’thuis helemaal betrokken bij de keuze van de nieuwe keuken. Ik heb het als heel fijn ervaren dat ik zelf mee mocht beslissen. Nu heb ik een keuken helemaal naar mijn smaak met veel ruimte en de keukenkastjes die ik graag wilde. Bovendien is het aanrechtblad naar mijn wens wat langer gemaakt. Ik ben er heel blij mee!”