"Voor mij is het helemaal geen nieuwe wijk, want ik woon er met allemaal bekenden"

Elly Spoorenberg vertelt

De vooroorlogse woningen in de Woenselse wijk Vredesplein voldeden niet meer aan de eisen van deze tijd. Daarom besloot ’thuis de hele wijk van de grond af opnieuw op te bouwen, samen met projectontwikkelaar Stam + De Koning. ‘thuis gaf bewoners vervolgens de kans om naar hun oude wijk terug te keren, maar dan in een splinternieuwe woning. Elly Spoorenberg was de laatste oud bewoner die een prachtig nieuw stulpje in Vredesplein betrok.

Tellend op haar vingers weet Elly aardig wat buurtgenoten op te sommen die net als zij terugkeerden naar Vredesplein. “Er zitten mensen tussen die ik al zo’n dertig jaar ken. Daardoor is het voor mij eigenlijk helemaal geen nieuwe wijk, want ik woon er met allemaal bekenden en daar ben ik blij om.”

Elly’s trots
Als je Elly’s huis voorbijloopt kun je de naaimachine achter het grote raam niet missen. Het is haar grote trots. “Vroeger had ik er drie”, zegt ze. “Ik ben jarenlang coupeuse geweest en maakte zelfs bruidsjurken. Nu naai ik vooral voor mezelf. Daarnaast help ik regelmatig mensen uit de buurt met verstelwerk. Het houdt me lekker bezig en het is gezellig, want zo komt er nog eens iemand langs.” Elly kan dan ook honderduit vertellen over alle gebeurtenissen in Vredesplein.

Grapje
Elly’s oude huis stond op maar een klein stukje lopen van waar ze nu woont. “Aan de Ruiterstraat. Ik ging er 31 jaar geleden wonen met Ties, mijn man. Hij is inmiddels overleden. De wijk was toen net gerenoveerd. Ik ben in mijn oude huis blijven wonen tot mijn nieuwe huis klaar was. Dat wilde ik graag. Een paar weken geleden ging het tegen de grond.” Elly lacht: “Ik heb buurtgenoten nog voor de gek gehouden en gezegd dat ik het gekocht had. Je had ze moeten zien kijken.” 

Mooi huisje
“Begin mei ben ik verhuisd. Op een maandag”, gaat Elly verder. Aan het eind van de bouw was ze met haar broer Karel al eens gaan kijken bij haar nieuwe woning. Alles was toen nog kaal. Geen wc, geen badkamer, geen keuken, niets. Ik weet nog dat ik tegen Karel zei: ‘hier ga ik niet wonen’, maar nu krijg je me dit huisje niet meer uit. Iedereen die hier binnenkomt zegt ook: wat een grote kamer! Daar heb ik wel mee geboft. Ik denk dat ik de mooiste patiowoning heb van allemaal.”

Voorkeur
Bij het uitkiezen van een woning ging Elly niet over één nacht ijs. “Ik ben eerst bij andere mensen in de buurt gaan kijken die ook een patiowoning hadden. De ene vond ik wel leuk, de andere niet. Maar één ding wist ik zeker: ik wilde de patiowoning met het grote raam aan de kant van de keuken en die heb ik gekregen”, lacht ze voldaan.

Laatste loodjes
Zoals nu gepland worden de laatste nieuwe woningen van Vredesplein begin 2022 opgeleverd. De nieuwe, duurzame wijk is in totaal straks 400 nieuwe woningen en appartementen rijk. Elly: “De bouw ligt nu even stil, maar in januari beginnen ze hier tegenover.” Ze lijkt het niet erg te vinden. “Tijdens de bouw is er van alles te zien”, zegt ze. Elly houdt van leven in de buurt en voelt zich op haar nieuwe stek al helemaal thuis. Alleen Knuffel, Elly’s poes, moet nog even wennen aan alle veranderingen, maar ook dat gaat vast goedkomen.