"Het zijn van die kleine dingen en je doet mensen er een enorm plezier mee"

Tooske Hendriks vertelt

Als woonstichting willen we onze bewoners niet alleen een betaalbaar thuis bieden, maar ook een thuis waarin ze helemaal zichzelf kunnen zijn. In een fijne buurt. Gezellig, veilig en vertrouwd. Daarom zijn we dankbaar voor bewoners als Tooske. Zij laat zien hoeveel verschil het maakt als je zorgt voor een ‘samen ’thuis’-gevoel. Ook nu, in coronatijd.

Kleine dingen doen

Zoals ze dat wel vaker doet, hing Tooske half maart een briefje in de hal van het complex om te laten weten dat ze voor haar buren met plezier een boodschapje doet. Daarnaast maakte ze ansichtkaartjes om mensen tijdens de coronacrisis een hart onder de riem te steken. En vlak voor Pasen verraste ze al haar buren met een zakje paaseitjes. “Ik heb ze op gepaste afstand aan iedereen overhandigd. Het is leuk om te zien hoe enthousiast daarop wordt gereageerd”, vertelt ze.

Heel normaal

Het is typisch Tooske. Goedlachs en positief. Altijd staat ze voor mensen klaar. “Frappant dat ’thuis dat briefje opviel”, zegt ze. “Ik vind het eigenlijk heel normaal dat je voor elkaar klaarstaat. Dat heb ik altijd gedaan. Een boodschapje doen, een praatje maken, iets leuks organiseren. Het zijn van die kleine dingen en je doet er mensen een enorm plezier mee.”

Zorgen voor gezelligheid

Tooske woont nu al zeventien jaar in de 55-plus appartementen op de Bree in Veldhoven, vlakbij het Citycentrum. Haar appartement zit op de eerste etage. Sinds vijf jaar zit ze in de bewonerscommissie. Het levendig houden van de sociale contacten is haar pakkie-an. “We zijn daarmee gestart omdat hier eigenlijk nooit iets te doen was. We hadden hier ook geen eigen ruimte voor. Daardoor was er onderling nauwelijks contact. Nu hebben we vijf keer per jaar een activiteitenmiddag. Die bijeenkomsten zorgen ervoor dat de bewoners hier weer dingen ondernemen en elkaar leren kennen. Die sociale contacten zijn belangrijk. Niet alleen de mensen zelf, de hele buurt leeft ervan op. ”

Samen genieten

Doordat er een bewonerscommissie is kan de buurt nu ook rekenen op een jaarlijkse bijdrage van ’thuis voor gezamenlijke activiteiten. “Dat geld gebruiken we onder andere voor een buurtfeest. In het begin zorgden we zelf voor een partytent en moesten de stoelen en tafels overal vandaan komen. Het was een hels karwei. Nu kunnen we jaarlijks een grote tent huren bij een brasserie hier vlakbij. Die wordt voor ons opgezet, compleet met zitjes. En dankzij een kleine bijdrage van alle bewoners is er een feestelijk buffet en een bingo. Het is een groot succes. De laatste keer werd het feest door de bewoners van 60 van de 72 appartementen bezocht. In augustus staat het weer gepland. Ik hoop zo dat het door kan gaan.”

Wakker worden

Op de vraag of ze nu niet overspoeld wordt door hulpverzoeken, antwoordt Tooske. “Dat valt wel mee en het zijn vaak maar kleine dingen. Ouderen hebben namelijk ook hun trots en willen het liefst voor zichzelf zorgen. Dat is ook het beste. Belangrijk is vooral dat ze weten dat ik er voor ze ben als ze me nodig hebben.” Ze benadrukt dat het haar goed doet om te zien dat de coronacrisis voor steeds meer mensen een reden is om anderen een helpende hand te bieden. “Maar ik hoop vooral dat we dat met z’n allen blijven doen. Het zou mooi zijn als deze crisis mensen wakker schudt. Jong en oud. Je hebt elkaar namelijk gewoon nodig. Al is het maar voor een praatje of een klopje op de schouder. Niet alleen nu, maar altijd. Het moet veel vanzelfsprekender worden dat we voor elkaar klaarstaan.” En laat dat nu precies zijn wat wij bedoelen met ons motto ‘samen ’thuis‘. Blijf gezond en zorg goed voor elkaar.