"Een betaalbaar huis waar een leven lang muziek in zit"

Theo van de Langenberg vertelt

De grote passie van Theo is overal te zien in zijn ruime en betaalbare huurhuis van ’thuis in de Eindhovense wijk Strijp. Al ruim vijftig jaar woont hij er, naar volle tevredenheid: “Op zestienjarige leeftijd, om precies te zijn op 6 november 1966, kwam ik hier wonen met mijn ouders en ik ga hier nooit meer weg!”

In 1976 konden Theo en zijn vrouw het huis huren. Voordat Theo conducteur werd, was hij timmerman. Dat was handig. Zo heeft hij zelf, in goed overleg met ’thuis, zijn huis aan kunnen passen aan zijn bijzondere verzameling. Het is dan ook niet zomaar een huis. Wie bij Theo binnenkomt, komt ogen te kort. Er is zoveel te zien, overduidelijk het thuis van een passionele verzamelaar. Overal is zijn jaren ’50 verzameling te bewonderen. Alleen al in de woonkamer staan vier jukeboxen.

Hoe het begon? “Vroeger hadden we thuis veel antieke stukken, totdat ik in de kelder van de Bijenkorf een aantal jukeboxen zag staan en de liefde begon. Dezelfde week nog verruilde ik de antieke pianola voor mijn allereerste jukebox. De week erna volgde al de tweede. Die stond eerst nog even in de gang, omdat we de woonkamer nog vol antieke spullen hadden staan. Eigenlijk was het een idee van mijn vrouw. We hadden veel singles op zolder, waar we weinig mee deden. Mijn vrouw zag het wel zitten dat we deze konden beluisteren met één druk op de knop van de jukebox. De liefde voor muziek is altijd blijven hangen, vooral die van de jaren ’50.”

Van lieverlee ging al het antiek de deur uit en werd hun huurhuis geheel in jaren ’50 stijl omgetoverd. Er staan er nu vier, maar Theo heeft wel een stuk of acht jukeboxen gehad: “Telkens als ik een nog mooier model zie, ruil ik een of twee andere in.” Geen enkele buur heeft ooit geklaagd over muziekoverlast. Integendeel, een van hun buurvrouwen genoot juist van de muziek van de jukebox.

Wat hem en zijn vrouw zo aanspreekt aan de jaren ’50 zijn de nostalgie, de muziek en de entourage, en niet alleen thuis genieten ze daarvan. Zo gaan ze in september alweer voor de 14e keer naar het Rock & Roll weekend op Terschelling.

Nog ooit verhuizen wil hij zeker niet. “Zo’n groot en fijn huurhuis als ik nu heb, vind ik nooit meer terug. De lage huur geeft mij alle ruimte voor mijn passie. Het staat dan ook van onder tot boven vol met allerlei verzamelde spullen als oude radio’s en platenspelers, bakken lp’s, neonreclames, de jukeboxen natuurlijk, en noem maar op. Veel stukken hebben een uniek verhaal.” Zo is er de leuke anekdote over de drie tekeningen van Herman Brood. In zijn conducteurstijd betrapte Theo de kunstenaar een keer op zwartrijden in de trein. De schilderijen die hij bij zich had waren te duur, maar Herman wilde best iets tekenen voor Theo.

De Eindhovenaar hoopt nog lekker lang in zijn huurhuis van ’thuis te kunnen blijven wonen en met zijn passie bezig te zijn: “Het is gewoon hartstikke fijn wonen.”