"Een duurzaam thuis met zonnepanelen"

Rikie Spaninks vertelt

"We wonen al 31 jaar in ons huurhuis van ’thuis in De Bennekel in Eindhoven. Ik ben eigenlijk de wijk nooit uit geweest, want mijn ouders woonden hiertegenover en de buurt is gewoon heel fijn. De contacten zijn goed en we organiseren van alles. Ik heb het hier heerlijk naar mijn zin." Aan het woord is een enthousiaste Rikie Spaninks.

Rikie heeft een eigen praktijk aan huis. Ze is zowel schoonheidsspecialiste als pedicure en doet ook nog massagetechnieken. Daaraan gaat echter een heel verhaal vooraf: "Ik ben heel erg ziek geweest. Het zat in mijn spieren, maar het was alsmaar niet duidelijk wat ik eigenlijk had en ik lag alleen nog maar in bed om te rusten en slapen. Totdat ik in Blixembosch kwam voor therapie, waar werd gezegd dat ik mijn bed uit moest komen en bewegen. Ik ben toen massagetechnieken gaan leren, om meer te weten te komen over mijn eigen spieren. Vervolgens ging het bedrijf waar ik werkte failliet en mocht ik van het UWV ook nog de opleiding voor pedicure volgen."

Het kostte haar uiteindelijk zes jaar voordat ze weer kon lopen, fietsen en werken. Rikie: "Gelukkig, want ik kon echt niks meer. En nog moet ik mijn werkzaamheden wel zorgvuldig plannen met mijn rust en oefeningen, maar het gaat gewoon perfect. Mijn klantenkring heeft zich eigenlijk vanzelf uitgebreid en bestaat vooral uit mensen uit de buurt en kennissen. Het is iedere dag verschillend en eigenlijk ook meer hobby dan werk voor mij. Ik vind het heel leuk om te doen en krijg er energie van, want ik ben nu tenminste weer onder de mensen en voel me fijn in mijn eigen huis. Lekker een kopje koffiedrinken met een klant. Een sportwagen kan ik er niet van rijden, maar dat is ook niet de bedoeling. Ik werk low-budget en ben dus voor iedereen toegankelijk. Het belangrijkste is dat ik iedere dag een of twee klanten krijg en mijn ritme heb. Ik heb er natuurlijk wel veel apparatuur voor nodig, zoals een pedicuremotor, loeplampen, een borstelapparaat, een harsapparaat, een stoomapparaat en vooral een elektrisch bedienbare stoel. Deze kan ik in vier standen aanpassen aan de soort activiteit, zodat ik mijn lichaam niet hoef te belasten."  

Al die apparatuur kost uiteraard een hoop stroom. Rikie: "We wilden altijd al heel graag zonnepanelen voor duurzamere energie en een lagere stroomrekening, maar voorheen was dat financieel niet haalbaar. We zijn dus heel blij dat we deze nu gekregen hebben van ’thuis! Voorafgaand aan de installatie ervan werden we op een informatieavond heel goed geïnformeerd door ’thuis en de uitleg was zo super, dat we dan ook automatisch instapten. Na het maken van een afspraak, was alles heel eenvoudig in één dag geregeld: de zonnepanelen, een snelle meter en een app op mijn telefoon waarmee we het verbruik zien. Daarmee hebben de jongens ons goed geholpen hoor, want daar zijn we zelf echt leken in." 

Dankzij de zonnepanelen van ’thuis heeft Rikie nu zelfs een sauna, wat heel fijn is voor haar spieren: "Voorheen zou dat veel te duur geweest zijn. De installatie van de zonnepanelen scheelt écht enorm in de energierekening. Na twee maanden hadden we al €100 verdiend. Bovendien betalen we er aan ’thuis nog geen twee tientjes per maand aan servicekosten voor. Ik zou het iedereen aanraden, want het is geld verdienen met niks doen!"