"Mijn huisgenoten en ik zijn uitermate blij met dubbel glas"

Nico Passchier vertelt

De goedlachse Nico Passchier is een man met bepaald geen alledaagse hobby: hij kweekt wurgslangen. Hij heeft tijgerpythons en een boa constrictor. Toch huurt ook hij gewoon bij ’thuis. Al meer dan 10 jaar.

Het complex waar Nico woont, ziet er van buiten fris en modern uit. Het is ook nog niet zolang geleden geschilderd. “Ik woon hier fijn,  lekker op de begane grond, met groen om me heen. Ik heb ook alles in de buurt. Sinds mijn zestiende woon ik al in Veldhoven en ik ben blij dat ik hier terecht kon. Net als mijn moeder, die boven me woont. Ze is 67 en heeft hartklachten. Ik kan zo mooi een oogje in het zeil houden.”

Ze zijn hartstikke lief
Nico houdt al 10 jaar slangen. “Veel mensen vinden het een eng idee, maar ze zijn hartstikke lief. Wurgslangen zijn kalm, gracieus en ze hebben een hoge aaibaarheidsfactor. Ze zijn echt niet zo gevaarlijk als ze eruitzien.” Om huiverige buurtbewoners daarvan te overtuigen nodigt Nico ze altijd uit om eens een kopje koffie te komen drinken. “Geloof het of niet, de meesten zijn dan binnen 10 minuten van hun angst af.”

Zorgen zijn niet nodig
“Er is ook weleens een buurtbewoner geweest die een klacht indiende. Die vond het maar niets, slangen in de buurt. Een dame van ’thuis is toen komen controleren of alles wel veilig was. Omwonenden bleken zich nergens zorgen om te hoeven maken. De slangen zitten in een speciale goed afgesloten terrarium. Als ik slangen hier uit haal, hou ik de ramen en deuren altijd dicht, dus de slangen kunnen nergens heen. En al zouden ze naar buiten kunnen, dan doen ze dat niet snel. Het is hier in Nederland namelijk te koud voor ze.”

Mijn slangen zijn camerageniek
Nico treedt met zijn slangen op tijdens feesten en in clubs. Hij komt zelfs op scholen. “Ik geef dan voorlichting en wie wil mag een slang vasthouden. Mijn slang Jane hier poseerde zelfs al eens met Sylvie Meis, ze speelde in een videoclip van Ronny Flex en is op bezoek geweest in de BZT-show en bij het kinderprogramma ZAPP.”

Blij met de renovatie
Nico’s slangen komen van oorsprong uit Azië en Zuid-Amerika. “Om ze in een Veldhovense woonkamer te kunnen houden maak ik de nodige stookkosten. Ik heb weleens een rekening van 4.500 euro gehad, alleen voor elektriciteit. Toen ’thuis deze woningen liet renoveren was ik dus wel blij. Overal heb ik nu dubbel glas. Het tocht nergens meer. En dat is niet alleen prettig voor mijzelf, maar ook voor mijn slangen. Bovendien scheelt het flink op mijn energierekening.”