"Een kleurrijke spil in een gezellige buurt"

Mieke Gielissen-van Houtert vertelt

Ze is geboren in Son & Breugel, maar woont al sinds 1973 in de wijk Zonderwijk in Veldhoven. Mieke Gielissen-van Houtert: “Ik heb hier altijd heel graag gewoond. Eerst samen met mijn gezin in ons huis en sinds 2012 in mijn appartement van ’thuis.”

Na het overlijden van haar man acht jaar geleden, werd het huis wat ze samen hadden te groot en ging ze op zoek naar een appartement. Mieke: “Toen deze kans van ’thuis op mijn pad kwam, heb ik die dan ook met twee handen aangegrepen. Het bevalt mij prima, want ik heb het heel goed naar mijn zin. De winkels zijn lekker beneden, zodat ik te voet mijn boodschapjes kan doen en geen auto meer nodig heb. Bovendien is de omgeving ontzettend mooi, met een park om de hoek. Maar het belangrijkste zijn toch wel de fijne contacten met mijn medebewoners en directe buren. We treffen elkaar vaak, bijvoorbeeld in de lift en maken dan een praatje, of gaan samen met andere wijkbewoners naar het ontmoetingscentrum ’t Tweespan hiertegenover.” 

Het ontmoetingscentrum is een belangrijke verbindende factor in de buurt en ook voor Mieke: “In deze wijk wonen allerlei mensen met een verschillende achtergrond, maar dat gaat heel goed en we hebben het hier prettig samen. Dat komt mede door alle activiteiten die in ’t Tweespan worden georganiseerd, voor jong én oud. Hier ontmoet iedereen elkaar. Ikzelf ben ook heel betrokken bij de wijk en het ontmoetingscentrum. Onder meer door mijn werk als vrijwilligster, maar ook ga ik er elke woensdagavond linedancen. Bovendien is er natuurlijk de hobbyclub, waar ik mijn mozaïekwerkstukken maak.” 

Want dát is haar lust en haar leven, en als ze tegenwoordig de hal van haar appartementengebouw binnenkomt, kan ze mede dankzij ’thuis van haar eigen creaties genieten. Mieke legt uit hoe dat komt: “Een paar jaar geleden begon ik met mozaïeken en als je er eenmaal mee begint, word je ermee besmet want het is heel ontspannend. Ik zit in de activiteitencommissie van de appartementsgebouwen Luna en Terra en medebewoners gaven bij ons aan dat ze de hallen graag opgefleurd zouden zien. ’thuis vond dat een prima idee en stelde zelfs geld ter beschikking vanuit het leefbaarheidsbudget. Je kunt echter niet zomaar alles ophangen. Toen kwam ik met het idee dat ik iets zou maken bij de mozaïekclub. We maken daar wel vaker dingen voor anderen. ’thuis zorgde voor platen om op te werken, bracht rasters aan om de mozaïekstukken op te hangen en hielp met de aanschaf van materialen. Nu ben ik in samenwerking met ’thuis alweer bezig met het volgende project, waar ik in totaal steeds zo’n jaar over doe. Het is leuk dat ik zo met mijn hobby iets positiefs kan doen voor mijn buurtgenoten.” 

Deze betrokkenheid was ook de reden om met een aantal medebewoners een paar jaar geleden de activiteitencommissie op te richten: “Dat was zowel om elkaar te leren kennen, als om te zorgen dat zaken zoveel mogelijk goed geregeld werden. We noteren dingen die onszelf opvallen of die we van andere bewoners doorkrijgen, en overleggen dan met ’thuis hoe we samen een zo fijn mogelijke woonomgeving kunnen creëren. Dat verloopt prima. Zo hebben we de hal versierd met de kerst. We zijn nu bovendien aan het kijken of we misschien een barbecue of een kerstborrel kunnen organiseren. De contacten tussen de bewoners hier in ons flatgebouw zijn erg goed. We kennen elkaar allemaal en we zorgen voor elkaar. Ik ga hier pas weg, als ik ga hemelen.”