"Ik dacht dat ik geen schijn van kans maakte"

Sander Verstege vertelt

Nederland kampt met een groot woningtekort. Zeker als het om betaalbare woningen gaat. Daarom investeren we bij ’thuis fors in de bouw van nieuwe sociale huurwoningen. En we zorgen ervoor dat deze meteen klaar zijn voor de toekomst. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de 31 energieneutrale woningen in de wijk Dijkstraten in Best, compleet met zonnepanelen en een warmtepomp. Sander wist de laatste te bemachtigen en hij kan zijn geluk niet op.

Blij verrast

“Ik stond al negen jaar ingeschreven bij ’thuis, maar was de laatste vijf maanden pas echt actief op zoek naar een plek voor mezelf. Bij lotingen had ik steeds geen geluk. In Eindhoven leek het hopeloos en als er iets vrijkwam, was het niet helemaal wat ik zocht.” Daarom besloot Sander zijn blik te verbreden en ook eens te kijken in Best. “Ik schreef me in voor een aantal nieuwbouwprojecten. Voor Dijkstraten had ik de hoop al opgegeven. Ik was de 34e op de lijst en er waren 31 woningen. Zeker toen ik al die blije gezichten zag tijdens de kijkdag, dacht ik geen schijn van kans te maken. Maar toen werd ik ineens gebeld dat deze woning nog beschikbaar was”, vertelt Sander, zijn armen trots spreidend terwijl hij zijn nieuwe woonkamer laat zien.

Ideale ligging

Hij is druk aan het klussen. Het schiet lekker op. Alles is geverfd en de vloer ligt. Alleen de plinten nog. Sander gaat even zitten voor een plastic bekertje koffie: “Best is voor mij eigenlijk ideaal. Ik heb namelijk een ov-kaart van mijn werkgever gekregen en kan van hieruit lopen naar het station. Voor mijn werk moet ik afwisselend in Utrecht en Den Bosch zijn. Daar gaan rechtstreekse treinen naartoe. Bovendien ben ik met de scooter in een kwartiertje bij het sportpark waar ik al jaren sport. Het zit in Eindhoven-Noord. Ik tennis er en speel padel, dat is een mix van tennis en squash. Vaak wel drie, vier keer per week. Dan is het wel handig als je zo op en neer bent.”

Je weet nooit

Vrienden van Sander uit Eindhoven kwamen ook in Best wonen. “Grappig, hoe we nu weer vlak bij elkaar zitten”, lacht hij. “Een vriend van me woont zelfs in de straat hiertegenover in een eengezinswoning, samen met zijn vriendin. Hij had er aanvankelijk net zo weinig vertrouwen in als ik dat hij kans zou maken op een huis. Hij stond vijfde op de lijst voor een woning. Ik weet nog dat hij me vroeg of het dan nog wel de moeite waard was om te gaan kijken. Ik zei toen: ‘Gewoon gaan. Je weet nooit.’ En ook bij hem bleek de kans nog niet verkeken.”

Betaalbaar

Zoals voor veel starters op de woningmarkt was kopen voor Sander geen optie. “Ik ben net klaar met school en heb dus nog niet kunnen sparen.” Deze woning is voor hem heel betaalbaar. “En gas heb ik niet meer nodig, want alles is elektrisch. Dankzij de zestien zonnepanelen op het dak wek ik bovendien mijn eigen energie op. Ik heb het eens laten uitrekenen: de kans is groot dat ik per maand zelfs 40 euro terugkrijg omdat ik meer opwek dan ik verbruik.”

Tuintrots

Sander waardeert het dat ’thuis werk maakt van het bouwen van betaalbare nieuwbouwwoningen. Met een paar net gezaagde stukken plint in zijn handen zegt hij: “Het is fijn dat ik hier kan beginnen aan een nieuwe fase van mijn leven. Ik ben nu student af. Het is tijd om volwassen te worden.” Sander heeft boven twee slaapkamers, een wasruimte, een badkamer, een bergzolder en buiten een berging. Maar het meest blij is hij toch wel met zijn tuin. “Het is de grootste van allemaal en hij ligt ook nog eens op het zuiden.”

Leuke buurt

Sander is blij dat hij zich op advies van zijn moeder meteen op zijn achttiende heeft ingeschreven bij ’thuis. “De negen jaar dat ik al ingeschreven stond, waren uiteindelijk wel in mijn voordeel. Ik heb eerder overigens wel een poosje antikraak gewoond, maar toen zat ik echt in een oud huis. Daar voelde je de kou in de winter zo naar binnen stromen. Daar heb ik nu geen last van. Omdat dit een nieuwbouwhuis is, kan ik het bovendien helemaal naar mijn zin maken. Het fijne van zo’n nieuwe wijk is ook dat er veel jonge mensen om je heen wonen.” Uit zijn verhaal blijkt dat hij en zijn buurtgenoten zich nu al samen thuis voelen in de nieuwe wijk. Sander: “Het lijkt een leuke straat te worden. De meeste mensen heb ik al gesproken. We lopen ook al bij elkaar binnen. Heel Brabants. Én er zijn al plannen om samen het EK te kijken. Gezellig.”